Hvorfor lave fysiske test?
Der kan være flere grunde til at man ønsker at lave fysiske tests af sine gymnaster, men generelt bør det bruges som et værktøj til at vurdere dine gymnasters fysiske kapacitet, så du bedre kan planlægge din daglige træning og passe på dine gymnaster i det lange løb.
Formålet med testbatteriet
Formålet med testbatteriet er at give trænere og instruktører i GymDanmarks foreninger et redskab til at analysere gymnasternes fysiske kapacitet. Ved at kende den fysiske kapacitet mere præcist, kan der planlægges tiltag der kan sænke risikoen for skader. Dermed bliver det et retningsgivende element i træningsplanlægning, der bidrager til at trænere og instruktører kan træffe velfunderede valg på baggrund af deres gymnasters nuværende fysiske kapacitet.
Efter at have klargjort hvad formålet med testningen er, skal der udvælges passende tests til sportsgrenen og aldersgruppen. Denne beslutning skal bygges på viden om henholdsvis de arbejdskrav der er i sporten samt biologiske og fysiologiske påvirkninger ved børn, unge og voksne.
Inden du går i gang
Det er vigtigt at huske, at fysiske tests kun siger noget om den den fysiske kapacitet og IKKE kan give et fuldendt billede af hele gymnasten.
Testene kan ikke alene forudsige gymnastens udvikling eller potentiale for fremtidige præstationer og bør IKKE bruges til selektion i forbindelse med konkurrence eller lignende.
GymDanmark anbefaler testbatteriet KUN brug fra 14 år og op, af fysiologiske og mentale årsager.
Årsager til at teste kan være:
- At under effekten af et træningsprogram
- At motivere atleterne til at træne mere (specifikt)
- At give den enkelte atlet objektiv feedback
- At gøre en atlet mere bevidst om målene med træningen
- At evaluere, om en atlet er fysisk klar til at konkurrere
- At bestemme præstationsniveauet for en atlet i løbet af en genoptræningsperiode efter skade
- At planlægge kort- og langsigtede træningsprogrammer
- At identificere potentielle svagheder ved en atlet
Hjælp til testning
Testprotokollens formål er at guide foreningerne, til at træffe velfunderede beslutninger i forhold til tests, på baggrund af forskning, litteratur og praksiserfaring. Der bliver på denne side præsenteret et simpelt testbatteri, der består af enkelte tests til brug i foreninger uden behov for særligt andet udstyr end hvad man som oftest har på forhånd eller nemt kan tilegne sig.
- Hvorfor teste sprint?
- Hvorfor teste countermovement jump?
- Hvorfor teste side to side jump?
- Hvorfor teste YoYo IR1?
Gode råd når I skal teste
- TID Husk at sætte tid af til test – både at udføre, analysere og give individuel feedback
- FORBEREDELSE Op til testdagen bør testlederen sikre sig at alle redskaber der skal benyttes til test, er til stede i hallen, samt (gen)læse testprotokollen
- OPVARMNING Sørg for at gymnasterne er varmet grundigt op og gerne med ens fremgangsmåde hver gang der testes (se testprotokollen for forslag til standardiseret opvarmning)
- FREKVENS Der kan med fordel testes 3 gange i løbet af sæsonen – ved starten af sæsonen, op til en konkurrenceperiode og til sidst i sæsonen.
- FORMÅL Husk at eksplicit informere gymnasterne om hvad formålet med hele test-seancen og hver enkelt test er. Derved bliver testene mere meningsfulde for gymnasterne, samt mulighed for at informeret samtykke til test kan opnås.
- STANDARDISERING For bedst muligt at kunne sammenligne resultater fra test til test og derved se udvikling, er det vigtigt at testene opstilles, forklares og dømmes på samme måde hver gang. Hvis der ændres fra gang til gang, bør dette noteres
- GDPR Det er vigtigt at vide at du må kun opbevare testresultater i X år, såfremt det er personhenførende data. Det vil sige at hvis der f.eks. er noteret navn på arket og de individuelle resultater kan aflæses, skal de slettes efter X år eller når man ikke længere har med gymnasten at gøre.