Funktionel Fitness - GymDanmark

Funktionel Fitness

Funktionel træning og konkurrence

Er du en af dem, som godt kan lide at udfordre og presse dig selv, så er Funktionel Fitness noget for dig. Funktionel Fitness kan dyrkes både som træningsform og som konkurrence. De grundlæggende principper er dog de samme i de workouts, der udøves – uanset om der konkurreres eller ej.

Et træningspas består typisk af 1-3 workouts, hvor man skal lave et bestemt antal gentagelser af en øvelse – enten på tid eller hvor man skal løfte så tungt som muligt. Man kan også fastsætte en bestemt tidsramme, hvor der skal nås så mange gentagelser som muligt.

En workout varer typisk 5-20 minutter. Workouten består af en blanding af gymnastiske kropsvægtsøvelser, vægtløftning, løb, ergometermaskiner, sjipning samt øvelser med kettlebells og håndvægte. Det mix gør, at man som udøver testes i flere fysiologiske parametre som aerob udholdenhed, anaerob kapacitet, maksimale muskelstyrke og maksimal power output.

Funktionel Fitness som konkurrencesport

I Funktionel Fitness-konkurrencer kan der dystes både individuelt eller på hold med to-fire personer. For at sikre, at atleterne bliver testet i de forskellige fysiologiske parametre, konkurreres der typisk i 4-6 workouts, som er en kombination af “udholdenhed”, “styrke”, “kropsvægt”, “skill”, “mixed” og “power”.

Alle øvelser, der kan indgå i en konkurrence, er altid defineret på forhånd i en ”regelbog”, så der ikke er tvivl om standarden på en øvelse, selvom sammensætningen af workouts og øvelsesvalg varierer fra konkurrence til konkurrence.

Konkurrencer i Funktionel Fitness

Der konkurreres i fire rækker; beginner,  scaled, intermediate og RX

  • Beginner (uerfaren): Den uerfarne udøver, som enten ikke har konkurreret før eller kun har gjort det ganske få gange. Udøveren har kendskab til øvelserne, men har ikke nødvendigvis erfaring med at lave dem i et konkurrence set-up.
  • Scaled (let øvede): Den lidt erfarne udøver, som har trænet Funktionel Fitness i mindst et år, men måske ikke har konkurreret før eller kun har lidt konkurrenceerfaring. Kan have udfordringer med en eller flere øvelser.
  • Intermediate (øvede): Den erfarne udøver, som har konkurreret før og fortsat har små mangler, men mestrer de fleste skills og gymnastiske øvelser. Kan være udfordret på enten styrke eller kondition, men ikke begge. 
  • RX (ekspert): Den erfarne udøver, som har konkurreret mange gange tidligere. Udøveren har få eller ingen mangler, og ønsker at teste sig af på øverste niveau. 

Konkurrenceinfo

Læs om nationale og internationale konkurrencer

Læs mere

Niveau- og øvelsesbeskrivelse

Se yderligere beskrivelse af de fire rækker samt hvilke øvelser der eventuelt kan indgå i en konkurrence

Læs mere
Bliv uddannet i Funktionel Fitness

Bliv uddannet i Funktionel Fitness

Find uddannelser i Funktionel Fitness samt øvrige uddannelser f.eks. Funktionel Basis og Fitnessinstruktør

Læs mere