Lukas brænder for fitness, forening og familie - GymDanmark

Lukas brænder for fitness, forening og familie

22-årige Lukas Emil Duga Jensen går efter guldet, når medaljerne i Funktionel Fitness skal fordeles til DM-Ugen. Den tidligere ishockeyspiller er på hjemmebane i Herning, hvor han til daglig træner i den lokale forening Heden Funktionel.

Det var ishockey, der trak Lukas Emil Duga Jensen fra Silkeborg, hvor han er vokset op, til Herning, som nu er omdrejningspunktet for de tre ting, der betyder mest for ham: Familie, funktionel fitness og foreningen Heden Funktionel.

”De gode ishockeyspillere er i Herning, og hvis man har ambitioner, er det stedet. Så jeg prøvede lykken i Herning Ishockey og gik i talentklasse på Sønderagerskolen i 7.-9. klasse. Drømmen var helt sikkert at blive professionel,” fortæller han.

Det gik også fremragende med stav og puck. Lukas var omkring ungdomslandsholdet, og det lå ikke i kortene, at han skulle blive forelsket i en helt anden sportsgren. Men som 17-årig gjorde den obligatoriske sommertræning i crossfit boxen noget ved ham.

”Det greb mig helt vildt, og jeg syntes bare, det var så sjovt at lære noget nyt hele tiden,” fortæller Lukas, der lagde ishockeystaven på hylden, mens han gik på 2.g på HHX.

Han elsker, at funktionel fitness er så alsidig at man skal være god til alt fra gymnastik til vægtløftning, og at man hele tiden kan forbedre sig. I dag træner han 15-18 timer om ugen, og ambitionen er ligesom da han spillede ishockey: At blive blandt de bedste.

”Jeg var i gang med at konkurrere i teams inden coronaen, som satte det lidt på pause, men nu er jeg klar igen,” siger han.

Forbundsmestermesterskabet (uofficielt DM) til DM-Ugen bliver hans første individuelle konkurrence, og han har allerede planlagt en mere, nemlig Liege Throwdown.

”Jeg stiller selvfølgelig op for at vinde, for jeg vil altid gøre mit bedste, men der er jo også andre med,” lyder det fra den beskedne jyde, som bliver bakket op af familien. Ikke mindst hustruen Katrine, som også dyrker funktionel fitness.

Med til at starte forening

De træner begge i foreningen Heden Funktionel, som åbnede i februar, og som Lukas har været med til at stifte. Det havde længe undret ham, at der ikke fandtes et foreningstilbud for funktionel fitness, hvor man også kunne dyrke sporten i foreningsregi og få støtte på lige fod med andre sportsgrene, som fx badminton og gymnastik.

”Derudover har man et meget større ejerskab, når man er en del af en forening, og har medbestemmelse over, hvordan foreningen skal udvikle sig. Hvis det går godt i foreningen, bliver pengene brugt til fordel for medlemmerne. Og så er det bare fedt med et sted, hvor der er plads til alle – også Hr. og Fru Danmark, der bare gerne vil træne og have en god snak og en kop kaffe bagefter,” siger Lukas.

Foruden Katrine er også Lukas’ far involveret i foreningen, hvor han både træner og fungerer som en slags vicevært, og uden familien ville hverken Lukas eller Katrine kunne lægge så mange timer i træningen, for parret har sønnen Louis på 1 ½ år samt jobs der skal passes.

Hele familien er også klar til at bakke op, når Lukas går ind i Sportscenter Herning lørdag den 22. juni for at kæmpe om at blive Danmarks bedste i funktionel fitness.

”Det er jo på mange måder en intimiderende konkurrence, for man ved kun kort tid før, hvad man skal dyste i. Men jeg glæder mig – og håber bare ikke, der kommer for langt løb,” siger han med et skævt smil.

Læs om konkurrencen og hvordan det gik. 

 

Bonusinfo

  • Heden Funktionel rummer både Funktionel Fitness, styrkeløft og vægtløftning
  • Lukas arbejder som pædagogmedhjælper i en børnehave
  • Hustruen Katrine er også tidligere ishockeyspiller

CrossFit vs Funktionel Fitness

I bund og grund er CrossFit og funktionel fitness den samme form for træning.

CrossFit er et registreret varemærke, og det betyder, at kun træningscentre, der er officielt tilknyttet og licenseret af CrossFit, Inc., må bruge navnet “CrossFit”.

Funktionel Fitness er ”foreningsversionen”, og mange af foreningerne er organiseret i de traditionelle idrætsforbund (GymDanmark, Danmarks Gymnastikforbund). Der er konkurrencer inden for både CrossFit og funktionel fitness, og det er også gennem det nationale forbund, at deltagere til EM og VM udtages.

Quiz og vind

Den 16. juli 2024 fylder GymDanmark 125 år. Vær med til at fejre denne milepæl ved at deltage i jubilæumsquizzen og vind airpods til din sommerferie.

Tag quizzen