Corona skaber fald i GymDanmarks medlemstal - GymDanmark

Corona skaber fald i GymDanmarks medlemstal

For første gang i 10 år falder GymDanmarks medlemstal. For medlemsforeningerne betyder det ikke kun tab af medlemmer, der er også stor risiko for at foreningerne mister både frivillige og trænere. Et kæmpe problem, siger direktør i GymDanmark, Ditte Okholm-Naut

Ved medlemsregistreringen sidste år rundede GymDanmark 200.000 medlemmer i 444 foreninger, det tal er nu skrumpet til 185.690 medlemmer i 445 foreninger, en samlet tilbagegang på 7,9 %.

Foreninger med børnehold er særligt ramte

Over halvdelen af GymDanmarks medlemmer er under 13 år og for netop denne målgruppe har faldet på knapt 5.000 medlemmer været drastisk. ’’Et aktivt voksenliv kommer af et aktivt børneliv. Det er i barndommen, man får grundlagt sit motoriske fundament, og det kan på lang sigt blive både et fysisk og psykisk problem hvis ikke børn og unge har mulighed for et aktivt idrætsliv’’ udtrykker en bekymret direktør og fortsætter ’’Sæsonen er ved at slutte, og for mange af vores medlemsforeninger med børnehold betyder det, at de ikke har været i gang i 8-9 måneder, hvis de først starter holdene op igen i august eller september. Den største bekymring lige nu er derfor, om børnene kommer tilbage til foreningerne og om vores medlemstal vil falde yderligere næste år.

’’For mange af vores foreninger med konkurrencehold og fitness har der været flere muligheder med udendørs- og onlinetræning, men for de mindre børn gælder det, at de har brug for at springe i trampolinen, tumle i redskaberne og grine med kammeraterne og forældrene. Børn i denne alder har allerede siddet foran skærmen i mange timer i skolen, de har ikke brug for flere online-timer’’ siger Udviklingskonsulent i GymDanmark Betina Juul Nielsen.

LÆS OGSÅ: Corona stopper flere års medlemsfremgang i idrætsforeningerne

Næste sæson er truet

Men det er ikke kun medlemstallene der bekymrer, for manglende aktiviteter og fællesskab betyder også, at foreningerne risikerer at miste værdifulde frivillige og trænere.

’’Bestyrelserne i foreningerne har gjort, hvad de kunne for at holde dampen oppe, og de frivillige har stået standby i en stor del af sæsonen, hvor hallerne har været tomme. Vi har rigtig mange foreninger, som gerne vil i gang, men på et eller andet tidspunkt giver de op, siger Ditte Okholm-Naut og fortsætter ’’det er brand ærgerligt hvis den i forvejen hårdt pressede foreningsbestyrelse nu også skal kæmpe med rekruttering af nye frivillige og trænere’’.

Fakta om medlemstal i GymDanmark

2019 2020 Forskel Procentvis
Gymnaster 154.678 140.608 -14.070 -9,1 %
Fitnessudøvere 46.910 45.082 -1.828 -3,9%
I ALT 201.588 185.690 -15.898 -7,9 %

Quiz og vind

Den 16. juli 2024 fylder GymDanmark 125 år. Vær med til at fejre denne milepæl ved at deltage i jubilæumsquizzen og vind airpods til din sommerferie.

Tag quizzen