Møldrups mænd er vilde med yoga
En sen træningstid, klar yogasnak og en evne til at rekruttere venner og bekendte. Det er hemmeligheden bag den store succes med mandeyoga i den lille by Møldrup.
Til daglig er de håndværkere og landmænd med en travl hverdag med bimlende telefoner, hårdt arbejde, familier og kroppe der kan mærkes.
Men en gang om ugen mødes de i den gamle byrådssal i Møldrup, kommer ned i gear og gør noget godt for sig selv. Mandeyogaholdet i Gymnastikforeningen Møldrup er på kun et år blevet et tilløbsstykke i den lille by nord for Viborg med 600 husstande.
Hver mandag kl. 20 ruller 21 mænd måtterne ud og dyrker en times yoga under kyndig vejledning af yogainstruktør Dorthe Heidmann.
Ikke så meget pyller
Klokken otte sharp er mændene klar, der bliver lynhurtigt meget stille i lokalet, og en dyb koncentration fylder rummet under opvarmningen. Alle følger med, så godt de kan, og stilheden bliver kun sjældent brudt af lidt pusten og nogle kække bemærkninger, når der er en naturlig pause.
”Mine ben er ikke lige lange nu,” lyder det fra en af mændene, da han forsøger at sidde i en bestemt stilling.
”Det var de heller ikke, da du kom,” svarer en af de andre prompte, og der smågrines lidt rundt omkring.
Dorthe Heidmann guider mændene gennem de forskellige stillinger med korte klare beskeder, og af og til går hun ned og hjælper nogle af dem med øvelserne.
”Mændene går virkelig til den. Der er ikke så meget pyller, som med kvinderne,” siger Dorthe om forskellen på at undervise mænd og kvinder.
Hun er også meget opmærksom på at tale klart og tydeligt og ikke at bruge mærkelige ord eller navne, for det er med til at gøre yogaen spiselig for alle. Og det virker!
Alle burde gå til yoga
”Inden jeg begyndte med yoga, tænkte jeg måske, at det var lidt komisk og kun noget for kvinder. Men nu kan jeg jo mærke, hvad det gør for kroppen at holde muskler og sener smidige,” siger 57-årige Per Sørensen, som var blandt de første fem, der var med, da holdet startede op for et år siden.
Som selvstændig håndværker betyder det også meget for ham, at holdet først ligger kl. 20, så han har en chance for at nå det. Og yogaen kan noget helt specielt, synes han.
”Man finder ud af, at man har nogle muskler, som man ikke lige vidste, man havde. Det er helt sikkert sundt, og alle burde gå til yoga og gøre noget for sig selv,” siger han.
78-årige Søren Eisenhardt er også fast mand på holdet, men modsat Per, havde han ingen fordomme mod yoga til at begynde med, for han har gået til yoga tidligere, da han boede i Japan.
”Jeg har også gået på hold med pigerne her i Møldrup, men det her tidspunkt passer mig bedre,” siger Søren, som især peger på, at yogaen giver ham en bedre vejrtrækning.
”Det er skønt at få ilt i blodet og få strakt sine muskler,” siger han.
Prikkede til kammeraterne
Peter ”Byg” Christiansen, 52 år, mærker også tydeligt effekten på sin krop.
”Selvom man er meget i gang på jobbet, så bliver vi altså stive med alderen, og man kan bare mærke, at yoga er godt for kroppen. Og Dorthes mission er jo, at vi fortsat skal kunne binde vores snørebånd,” siger den aktive håndværker og entreprenør, som også var en del af de fem yoga-pionerer sammen med Per.
De var begge med til at rekruttere flere deltagere til holdet ved at prikke til deres kammerater, og det nyder alle godt af.
”Det sociale betyder også meget. Vi er for eksempel fire, der kører sammen, og så får vi lige snakket sammen før og efter,” fortæller Per.
Nej tak til damerne
Sociale arrangementer er også vigtige, og herreholdet holder bl.a. en julefrokost, og selvom de fik buddet om at holde det sammen det kvindelige yogahold, blev det et nej tak.
”Vi er jo mænd, så det er noget, vi arrangerer hurtigt. Det skal være nemt, og ikke noget med servietter og dug på bordene, som damerne gerne vil ha’,” siger Peter ”Byg”.
Men udover at der måske er en anden tilgang til, hvordan en julefrokost skal være, har mændene ikke mange argumenter for at have et rent mandehold.
”Det betød måske noget i starten, hvor vi troede, at yoga var en kvindeting. Men nu er det faktisk lige meget. Jeg tror måske bare, at der kan være nogle kvinder, som ikke vil være sammen med os og ligge i mærkelige stillinger,” siger Per.
Fra spæd start til stor succes
Det var Dorthe Heidmann, der fik idéen til at starte et yogahold for mænd i Møldrup. Hun havde tidligere haft et hold for begge køn, men der kom kun en enkelt mand, så derfor ville hun prøve noget andet. Som aktiv gennem mange år inden for gymnastikken vidste hun godt, at det er svært at starte nye hold op, og begyndelsen var da også lidt træg.
”På trods af at vi havde delt flyere ud og fortalt vidt og bredt om det nye hold, dukkede der kun 4-5 stykker op, så jeg var ikke super optimistisk. Og det er i hvert fald ikke min skyld, at vi er så mange nu,” bedyrer Dorthe.
Det er nemlig mændene selv, der har rekrutteret deltagerne ved at tage venner og bekendte med under armen. Og når de så er kommet, har Dorthe sørget for, at alle har kunnet være med og har givet dem lyst til at blive.
”Det må ikke være for svært i starten. Det er vigtigt at begynde med de lette øvelser, for ingen gider at være med til noget, som de ikke kan finde ud af. Jeg tror i det hele taget, at det er vigtigt at være helt nede på jorden,” siger hun.
Dorthes råd om mandeyoga
Vil jeres forening også gerne ha’ yoga for mænd på holdplanen?
Yogainstruktør Dorthe Heidmann fra Gymnastikforeningen Møldrup giver her sine bud på, hvordan man får succes med mandeyoga.
- Vælg et tidspunkt, der passer mændene
- Find nogle mænd, der kan rekruttere andre
- Start med lette øvelser
- Brug danske ord og sørg for at være meget jordnær
- Lad være med at have for store ambitioner