En af de gamle kæmper er gået bort - GymDanmark

En af de gamle kæmper er gået bort

Af Ellen Margrethe & Hans Jørgen  Pedersen

Henning sov stille ind tidlig fredag morgen d. 28. august 2015, efter flere års svækkelse. Henning tilbragte de sidste af sine år på plejehjemmet Rosenborgcentret i København. Han nåede at få mange gode år og stunder sammen med familien efter sin hjerneblødning i julen 1997, som satte en effektiv stopper for årtiers utrætteligt virke for dansk gymnastik og for den københavnske skoleungdom.

Henning trådte sine barnesko i Hobro, hvor hans store glæde i livet var ”fædderbold” – til sin fars store beklagelse. Han var tidligt selvstændig og flyttede som 16 årig hjemmefra – til Tarm, hvor hans store lidenskab for lærergerningen blev vakt på Tarm Statsgymnasium af de stedlige lærere i historie og engelsk.

Som nyudsprunget student i 1954 var det København, der trak, og på Zahles Seminarium fik Henning sin lærereksamen og fandt sin kone, Ellen Margrethe, som har fulgt ham siden i tykt og tyndt. Tiden som studerende i København bød på hårdt arbejde og trange kår – men ikke meget ”fædderbold”. Nu var det boksningen i IF Sparta, der gav ”gode muskler”. Der gik dog ikke længe inden boksehandskerne blev lagt på hylden og gymnastikken i Akademisk Skytteforening fik al sportslig opmærksomhed. Og derved blev det resten af Hennings aktive liv: Gymnastikken – og specielt idrætsgymnastikken – blev hans store projekt; udmøntet i stiftelsen af Gymnastikforeningen Gefion d. 7. marts 1968 på Sjællandsgade Skole på Nørrebro.

Uddannet som lærer i den unge alder af 21 år, fik Henning sit første job på Lykkebo Skole som matematik- og gymnastiklærer i januar 1957. ”Du kan kun få matematiktimer, hvis du også tager idrætten” var beskeden. Og sådan skulle det blive i resten af Hennings kald som lærer på Sjællandsgade Skole. Det blev dog kun til et halvt år i skolevæsenet, før militæret kaldte – og de ville ikke slippe sådan en kapacitet. Værnepligten blev afløst af Sergentskole på Kronborg, efterfulgt af Løjtnantsskole på Gurrehus. ”Javel, Hr. Oberst”. Dette var begyndelsen på tre årtiers tjeneste i Danmarks værn, indtil pensioneringen som Major af Reserven.

Gefion blev omdrejningspunktet for en utrættelig indsats for unge menneskers fysiske udvikling og foreningsdannelse. Henning løftede skoleidrætten i København og trådte ind i Københavns Kredsen i Dansk Gymnastik Forbund, først som UMIG mand, og snart efter som Kredsformand. I 1978 fik ”Spring-Henning” sammen med en række andre ildsjæle endelig Overborgmester Egon Weidekamp til at annektere udstillingshallerne på Bellahøj og den københavnske idræt fik sit første multicenter: Grøndal Centret, hvor Henning var Haludvalgsformand fra stiftelsen til 1998. Med foreningens første Danske Holdmesterskab i Mandlig Idrætsgymnastik i 1977 trådte Gefion ind i en ny æra med fastopstillede redskaber og springgrav. Gefion udviklede sig i disse år med Henning som formand til en markant faktor i hovedstadens idrætsliv. Henning beholdt i sine aktive år sin interesse for idræt i alle facetter og var en bannerfører for initiativer, hvor forskellige idrætter samarbejdede til gavn og glæde for børn og unge i hele Danmark.

Æret være hans minde.

Henning blev begravet fra Sct. Jacobs Kirke på Østerbrogade onsdag d. 2. september