En af de gamle kæmper er gået bort - GymDanmark

En af de gamle kæmper er gået bort

Af Ellen Margrethe & Hans Jørgen  Pedersen

Henning sov stille ind tidlig fredag morgen d. 28. august 2015, efter flere års svækkelse. Henning tilbragte de sidste af sine år på plejehjemmet Rosenborgcentret i København. Han nåede at få mange gode år og stunder sammen med familien efter sin hjerneblødning i julen 1997, som satte en effektiv stopper for årtiers utrætteligt virke for dansk gymnastik og for den københavnske skoleungdom.

Henning trådte sine barnesko i Hobro, hvor hans store glæde i livet var ”fædderbold” – til sin fars store beklagelse. Han var tidligt selvstændig og flyttede som 16 årig hjemmefra – til Tarm, hvor hans store lidenskab for lærergerningen blev vakt på Tarm Statsgymnasium af de stedlige lærere i historie og engelsk.

Som nyudsprunget student i 1954 var det København, der trak, og på Zahles Seminarium fik Henning sin lærereksamen og fandt sin kone, Ellen Margrethe, som har fulgt ham siden i tykt og tyndt. Tiden som studerende i København bød på hårdt arbejde og trange kår – men ikke meget ”fædderbold”. Nu var det boksningen i IF Sparta, der gav ”gode muskler”. Der gik dog ikke længe inden boksehandskerne blev lagt på hylden og gymnastikken i Akademisk Skytteforening fik al sportslig opmærksomhed. Og derved blev det resten af Hennings aktive liv: Gymnastikken – og specielt idrætsgymnastikken – blev hans store projekt; udmøntet i stiftelsen af Gymnastikforeningen Gefion d. 7. marts 1968 på Sjællandsgade Skole på Nørrebro.

Uddannet som lærer i den unge alder af 21 år, fik Henning sit første job på Lykkebo Skole som matematik- og gymnastiklærer i januar 1957. ”Du kan kun få matematiktimer, hvis du også tager idrætten” var beskeden. Og sådan skulle det blive i resten af Hennings kald som lærer på Sjællandsgade Skole. Det blev dog kun til et halvt år i skolevæsenet, før militæret kaldte – og de ville ikke slippe sådan en kapacitet. Værnepligten blev afløst af Sergentskole på Kronborg, efterfulgt af Løjtnantsskole på Gurrehus. ”Javel, Hr. Oberst”. Dette var begyndelsen på tre årtiers tjeneste i Danmarks værn, indtil pensioneringen som Major af Reserven.

Gefion blev omdrejningspunktet for en utrættelig indsats for unge menneskers fysiske udvikling og foreningsdannelse. Henning løftede skoleidrætten i København og trådte ind i Københavns Kredsen i Dansk Gymnastik Forbund, først som UMIG mand, og snart efter som Kredsformand. I 1978 fik ”Spring-Henning” sammen med en række andre ildsjæle endelig Overborgmester Egon Weidekamp til at annektere udstillingshallerne på Bellahøj og den københavnske idræt fik sit første multicenter: Grøndal Centret, hvor Henning var Haludvalgsformand fra stiftelsen til 1998. Med foreningens første Danske Holdmesterskab i Mandlig Idrætsgymnastik i 1977 trådte Gefion ind i en ny æra med fastopstillede redskaber og springgrav. Gefion udviklede sig i disse år med Henning som formand til en markant faktor i hovedstadens idrætsliv. Henning beholdt i sine aktive år sin interesse for idræt i alle facetter og var en bannerfører for initiativer, hvor forskellige idrætter samarbejdede til gavn og glæde for børn og unge i hele Danmark.

Æret være hans minde.

Henning blev begravet fra Sct. Jacobs Kirke på Østerbrogade onsdag d. 2. september

Spil og vind!

Er du klar på årets juleudfordring? Grib chancen, slå mulvarpene og deltag i konkurrencen og gavekort til Chopar og Fitness Engros.

Spil nu