Tumblerne vinder VM-bronze for hold - GymDanmark

Tumblerne vinder VM-bronze for hold

18. – 21. november deltog seks danske tumblere ved VM i Tumbling. At tre ud af fire tumblere var med for første gang og slutter som tredje-bedste i verden, vidner om et tårnhøjt niveau i dansk Tumbling. Et niveau som er skabt af dedikerede tumblere, engagerede trænere, ledere og partnere, samt en understøttende decentral udviklingsstrategi i GymDanmark.

Holdpræstation i særklasse

For herrerne blev ugerne op til VM ikke helt som forventet. Den nybagte Danmarksmester og EM-sølvvinder Rasmus Steffensen måtte kort før VM desværre trække sig på grund af en skade. Herrerne Adam Scharf Matthiesen, Magnus Lindholmer og Martin Abildgaard fik i sidste øjeblik følgeskab af Johannes Sømod, og det skulle vise sig at være en rigtig god trænerbeslutning, da de fire herrer efter kvalifikationerne, både stod i hold- og individuel finale.

I holdfinalen var danskerne oppe imod stærke nationer som Rusland, England og USA. Men med en suveræn holdindsats trak danskerne bronzemedaljerne hjem i en spændende finale. I de individuelle finaler opnåede Adam Scharf Matthiesen en 5. plads med Martin Abildgaard lige herefter på en 6. plads

Landstræner Oliver Bay siger ’Det er kæmpe stort af de danske herrer, og jeg er mega stolt over vi lykkes med vores målsætninger og på et niveau som er så højt i Danmark, at vi har en så bred en trup der med kort varsel, kan opnå ét af de bedste holdplaceringer ved VM nogensinde’.

Også damerne leverede en flot præstation. Landstræner Oliver Bay siger ’Vi har hævet kravene for kvalifikationen til VM, og det er virkelig en fornøjelse at opleve, at damerne har niveauet hertil og rykket sig i forhold til EM for kun et halvt år siden. Ved dette VM har damernes niveau blandet sig med den absolutte topelite i verden, det vidner Victoria Kathrine Thomsen blandt andet om, ved blive første reserve til finalen i hendes første VM.

Recepten på succes

Tumbling sporten har som alle andre idrætter været ramt af Coronarelateret nedlukning, både i forhold til den daglige træning, samlinger og konkurrencer. Men det har ikke afholdt foreningerne, tumblerne, efterskolepartnerne omkring tumblinglandsholdene eller landstrænerne til at opgive den kurs som var søsat før Corona. I november og december besøgte landstræner Oliver Bay tumblingklubberne rundt omkring i Danmark. Besøgene havde til formål at understøtte den decentrale talentudviklingsstrategi om at styrke arbejdet der hvor tumblerne træner og udvikles til daglig, nemlig hjemme i foreningerne og for nogle med et år eller to på efterskole.

Oliver Bay siger om dette samarbejde: ’De uformelle besøg var en virkelig god måde at møde trænerne, lederne og gymnasterne i deres daglige set up, og ikke kun ved nationale konkurrencer, officielle tests som vi har i landsholdsregi eller på vores Talent- og Eliteudviklingssamlinger (TEU-samlinger) for gymnaster og klubtrænere. Jeg oplevede en god dialog med klubberne omkring hvad de har brug for i det daglige, og det var super fedt også at se de gymnaster der normalt ikke er til TEU-samlingerne’.

De internationale erfaringer som tumblerne oplever ved de store events, skal omsættes til praksis hjemme i foreningerne, og Oliver Bay fortsætter ’Vi skal ikke pålægge klubberne at gøre tingene på en bestemt måde, vi skal bruge vores erfaringer konstruktivt med at arbejde videre med de erfaringer vi gør os ude omkring i verden, og så skal vi sikre at trænerne uddannes til at løfte opgaven hjemme i foreningen. Det gør de blandt andet gennem GymDanmarks Træneruddannelse og ligeledes gennem vores TEU-samlinger, der har fokus på at understøtte den videre udvikling af gymnasten hjemme i klubberne.

Vigtigt og nødvendigt samarbejde

Et andet vigtigt element til at sikre dansk Tumbling succes i fremtiden, er det vigtige samarbejde mellem GymDanmark og de efterskoler som deltager i tumbling-partnerskabsaftalen.

Efterskolerne: Flemming Efterskole, Bøvling Idrætsefterskole, Brejninggard Efterskole, Vejstrup Efterskole og Vesterlund Efterskole er alle nødvendige partnere som lægger lokaler og faciliteter til landsholdssamlinger samt TEU-samlinger. Samarbejdet danner ligeledes grobund for at støtte op om god langsigtet udvikling af vores tumbling gymnaster uanset niveau og ambitioner. Om gymnasten er aktiv i forening eller går på efterskole i ungdomsårene, så er det gode samspil blandt involverede parter omkring gymnasten, vigtigt for at gymnasterne kan udvikle sig hensigtsmæssigt i passende tempo og med de udfordringer der er i at få skole, fritid og gymnastik til at gå op i en højere enhed.

Oliver Bay tilføjer at ’Efterskolerne er super fleksible i samarbejdet, og altid klar på at få tingene til at lykkes. Vi bliver altid godt modtaget og med stor energi i arbejdet med at få samlingerne til at lykkes, så tumblerne kan få optimale rammer for kun at koncentrere sig om det sportslige. Indimellem dukker skolens elever også op og kigger på, det giver en super fed stemning når efterskolernes elever møder deres idoler.

Danskerne ved VM i Tumbling 2021

  • Adam Scharf Matthisen (Silkeborg P/D)
  • Magnus Lindholmer (Odense GF/Svendborg GF)
  • Martin Abildgaard (Silkeborg P/D)
  • Johannes Sømod (Odense GF/Svendborg GF)
  • Sara Raunholt Ørskov (Outrup GUB)
  • Victoria Kathrine Thomsen (Outrup GUB)

Resultater

Alle resultater fra VM

Læs mere

Se video og mere fra VM

GymDanmark Instagram

Find os her

WAGc

Følg juniorerne til WAGc her

Læs mere

Hvordan skaber man motivation?

Er du interesseret i at høre mere om hvordan man motiverer unge i gymnastikken, så deltag i GymDanmarks Nytårskur den 8. januar

Læs mere

GymDanmark Træneruddannelse

God træning kræver gode trænerne. Det skal der viden inden for det fysiologiske og tekniske til, men også inden for sociale og psykiske aspekter i trænergerningen.

Læs mere