Knuste gymnastikhjerter: Danmark trækker sig som vært for Europamesterskabet i TeamGym - GymDanmark

Knuste gymnastikhjerter: Danmark trækker sig som vært for Europamesterskabet i TeamGym

Det er med blødende gymnastikhjerter at GymDanmark, grundet de mange afledte konsekvenser af Covid-19, må se sig nødsaget til at trække sig som vært for Europamesterskabet i TeamGym. Pandemien har slukket alle håb om at holde bare en brøkdel af den folkefest, der oprindeligt var lagt i kakkelovnen til.  

GymDanmark, European Gymnastics, Sport Event Denmark og Ballerup Kommune har siden Corona gjorde sit indtog i Danmark og resten af Europa været i tæt kontakt omkring EM. Først blev det hele rykket fra efteråret 2020 til foråret 2021 og lige siden, er der blevet set ind i alle løsninger og arbejdet med alverdens scenarier for at finde ud af, hvordan man afholder et stort sportsevent under en pandemi.

Det har været en rutjsebanetur og undervejs har der været håb og muligheder at spore. Men det står nu klart, blandt andet efter erfaringsudveksling med arrangører af andre store sportsbegivenheder, at udgifterne til de ekstra foranstaltninger som de mange restriktioner og sikkerhedskrav kræver, gør, at det ikke længere er økonomisk forsvarligt for forbundet og dets samarbejdspartnere at gennemføre et EM i TeamGym for en hver pris.

Bestyrelsesformand i GymDanmark Anders Jacobsen uddyber den svære beslutning:

Vi havde glædet os helt vildt til at arrangere det største og bedste EM i TeamGym nogensinde og give gymnaster, frivillige og fans fra hele Europa en kæmpe oplevelse. Det kommer desværre ikke til at ske. At arrangere et stort event med restriktioner og begrænsninger, bliver en meget dyr affære og selv hvis vi kigger ind i det bedste scenarie til foråret, vil det blive et EM uden den folkefest, uden de kram, uden den atmosfære, den energi og det festfyrværkeri som TeamGym er kendt for og som sporten fortjener. Det er derfor en virkelig svær beslutning, men samtidig den eneste ansvarlige beslutning, der på nuværende tidspunkt kan tages.

Usikkerhed i hele Europa

Et EM i TeamGym er et enormt event, hvor bare de forventede deltagende delegationer alene, langt overstiger de 500 mennesker, der må være samlet til et sportsevent i Danmark under de nuværende forsamlingsrestriktioner. Men udover pandemiens påvirkning på selve afviklingen af EM og hvor mange vi kan være sammen i Ballerup Super Arena, ser vi også ud i et Europa, der flere steder lukker mere og mere ned. Der er stor usikkerhed i forhold til hvordan pandemien og de stigende smittetal i hele Europa, kommer til at påvirke muligheden for nogle landsholds træning og forberedelse frem mod EM. Derudover er halvdelen af alle billetter solgt til publikummer uden for Danmarks grænser, hvor langt de fleste i øjeblikket ikke må rejse ind i Danmark og hvad er et Europamesterskab uden europæiske fans og gymnaster?

”Det ligger i navnet, at et Europamesterskab skal være en fest og fejring på tværs af de europæiske grænser og der er ikke noget, der tyder på, at den europæiske fejring bliver virkelighed. I GymDanmark har vi længe arbejdet strategisk med at udbrede TeamGym – også udenfor Europa – hvilket var derfor at dette EM skulle have haft deltagelse af hold fra blandt andet Sydafrika og USA. Den ambition lagde vi på is for et stykke tid siden. Men et EM uden en bred repræsentation af europæiske landshold, lever ikke sportsligt op til de store ambitioner vi og hele miljøet har på TeamGyms vegne,” uddyber GymDanmarks bestyrelsesformand Anders Jacobsen.

TeamGym er ikke til at stoppe

Selv om Danmark ikke er vært, betyder det ikke at EM 2021 er aflyst. Derfor fortsætter landsholdene deres forberedelse frem mod EM i 2021 efter planen. Så snart European Gymnastics har nærmere information, om værtskabet bliver overtaget, vil denne information blive frigivet.

En stor tak skal lyde til Partnerskabet bag TeamGym-landsholdene. BGI Akademiet,  Brejninggaard Efterskole, Bøvling Idrætsefterskole, Flemming Efterskole, Gymnastikefterskolen Stevns, Sorø Gymnastikefterskole, Vejstrup Efterskole, Vesterlund Efterskole, Gladsaxe IF og Svendborg Gymnastikforening. De otte efterskoler og to foreninger er med til at sikre gode træningsforhold under samlinger, støtte op om talentarbejdet og nedbringe egenbetalingen for gymnasterne – også i disse foranderlige og besværlige tider #sammenudviklervigymnastikken

Til sidst en stor tak til hele TeamGym-miljøet, der har løftet i flok for at få drømmen om et EM i TeamGym på dansk grund, til at lykkedes. Det blev ikke denne gang, desværre, men vi ser frem mod tider, hvor vi igen kan juble, kramme og holde den folkefest som TeamGym og alle os, der elsker sporten, savner.

Refundering af billetter

Hvis du har købt billetter til EM i Ballerup Super Arena bliver du per e-mail kontaktet af billetudbyderen, Ticketmaster, omkring hvordan du forholder dig ift. refundering af billetter.

Denne pressemeddelelse er udsendt på vegne af Danmarks Gymnastik Forbund (GymDanmark), Sport Event Denmark og Ballerup Kommune, der i et trekløversamarbejde arrangerer Europamesterskabet i TeamGym for European Gymnastics.

Quiz og vind

Den 16. juli 2024 fylder GymDanmark 125 år. Vær med til at fejre denne milepæl ved at deltage i jubilæumsquizzen og vind airpods til din sommerferie.

Tag quizzen