906 danske gymnaster klar til opvisningsgymnastikkens OL - GymDanmark

906 danske gymnaster klar til opvisningsgymnastikkens OL

Søndag den 30. juli åbner verdens største gymnastikfestival, Gymnaestrada, på det olympiske stadion i Amsterdam. 60 lande er med – heriblandt Danmark som er repræsenteret med 17 hold, som bidrager med 71 gymnastikopvisninger i løbet af den uge, Gymnaestradaen varer.

 ”Gymnaestradaen er for alle og et stævne, hvor gymnaster mødes på tværs af nationaliteter, kulturer og fysisk formåen. Det er fællesskab og glade mennesker, der mødes og laver gymnastik sammen. Der står ikke en vinder tilbage, når stævnet er afsluttet, men de ca. 20.000 deltagere fra hele verden er alle vindere,” siger Karsten Andersen, som er en af de danske deltagere, der glæder sig til at deltage i sin femte Gymnaestrada.

Sammen med de 905 andre danske deltagere er han på plads og klar til at mærke suset, når det hele skydes i gang søndag den 30. juli kl. 19 med parade og åbningsceremoni på Olympisch Stadium Amsterdam. Herefter venter en uge med gymnastik i alle afskygninger. Karsten Andersen er en del af et internationalt hold – International Old Boys & Girls – sammen med syv andre danske mænd. Holdet ledes af japanske Mr. Araki, som Karsten Andersen mødte på en gymnastiktur til Japan for mange år siden.

”Vi fik en rigtig god relation til ham dengang, og siden var vi så heldige, at vi er blevet inviteret til at være en del af Old Boys holdet,” fortæller Karsten Andersen.

Familien Gymnaestrada

Ligesom Karsten Andersen har 77-årige Lykke Moesgaard også været til Gymnaestrada mange gange – denne gang bliver nr. 8! Lykke Moesgaard er stifter og formand for Bellinge Gymnasterne, og når hun tager afsted har hun (næsten) hele familien med. Hendes søn, Michael Moesgaard, er 55 år og med som instruktør på Performance Elite Team fra Bellinge Gymnasterne. Han har selv været gymnast på Ollerups Elitehold i TeamGym og Teamgym-instruktør. Michael har deltaget i Gymnaestrada fire gange, og har også datteren Caroline Moesgaard med. Hun er 15 år og er gymnast på Performance Elite Team. Caroline har gået til gymnastik, siden hun var fem år gammel – og skal til Gymnaestrada for tredje gang.

”Vi er en gymnastikfamilie i flere generationer. Og det at kunne deltage som familie til Gymnaestradaen er en fantastisk oplevelse, hvor vi på tværs af generationer kan drøfte og udvikle os både som mennesker, men også den måde vi så kan arbejde sammen i vores forening,” siger Lykke Moesgaard om det at tage af sted tre generationer.

Og faktisk er der flere familiemedlemmer med på turen… Caroline Moesgaards to kusiner, Emma og Laura, er også på holdet og Lykke Moesgaard svigerdatter, Trine Moesgaard, er også med som instruktør for Performance Elite Team.

Med for første gang

Mens familien Moesgaard og Karsten Andersen er Gymnaestrada-veteraner er Karlslunde IF Gymnastik med for første gang.

”I trænerteamet har vi snakket om, at vi gerne ville ud prøve at rejse med Showtime-holdet. Og efter en forrygende sæson med en masse positiv opmærksomhed, fik vi en mail fra GymDanmark om, at det nu var muligt at søge om at komme med til Gymnaestrada 2023. Vi summede lidt over det, snakkede med bestyrelsen om vores muligheder for støtte, og så sprang vi ud i at ansøge. Vi er så glade for at have fået en plads i den danske delegation og mulighed for at få så vild en oplevelse som hold,” fortæller Cecilie Poder, træner i Karlslunde IF Gymnastik.

Både hun og gymnasterne glæder sig til at se en mase gymnastik og få nogle fælles oplevelser.

“Vi glæder os til at komme ud og opleve Amsterdam som et hold og få nogle gode oplevelser,” siger Silje, Karoline K, Ellen, Ofelia, Marie O, Marie S og Nicoline, Celina, Nanna D, Liv fra holdet samstemmende.

90% opvisningsforening

Emil Johansen, der er træner i Gjellerup Sdr. S.G.& I. tilslutter sig værdien af at tage til Gymnaestrada og få nogle oplevelser, de aldrig vil glemme.

”De får en oplevelse, de formentlig vil få for livet, fyldt med gode minder. De kommer til at få et sus igennem kroppen og mærke hvad gymnastikken er udenfor de danske landegrænser,” siger Emil Johansen.

Gjellerup Sdr. har deltaget fire gange før: Dornbirn 2007, Lausanne 2011, Helsinki 2015 og Dornbirn 2019, og denne gang bliver helt sikkert ikke den sidste.

”Vi har rødder i opvisningsgymnastikken og 90% procent af klubben består af det. Vi har kun vores seniorafdeling, der deltager i teamgymkonkurrencerne. Det betyder at mange af vores gymnaster er opvokset i opvisningsgymnastikken, og vi er helt vilde med Gymnaestrada. Når det “kun” er hvert fjerde år, giver vi den gerne lidt mere gas for at være klar til det,” forklarer Emil Johansen.

Gjellerup Sdr. er udtaget til den prestigefyldte Gymnaestrada Galla, så det bliver en ekstra oplevelse til historiebøgerne.

En anden af de store opvisninger, hvor nogle af de danske hold er udtaget, er Nordisk Aften d. 3/8. Her har den danske koreograf Stinna Shaktiva skabt et show med gymnaster og dansere fra Danmark, Norge, Sverige og Finland. Showet er et af de mest populære ”landeshows” og størstedelen af billetterne er allerede solgt.

Facts om Gymnaestrada

 • Gymnaestrada er verdens største gymnastikfestival arrangeret af det internationale gymnastikforbund (FIG), hvor gymnaster fra hele verden deltager
 • Gymnaestrada afvikles hvert fjerde år
 • Gymnaestrada varer en uge
 • Dette års Gymnaestrada er den 17. i rækken
 • Der deltager 18.857 gymnaster fra 60 forskellige lande.
 • Over en uge er der over over 1.000 gymnastikopvisninger fordelt på indendørs opvisninger, udendørs byopvisninger og større gymnastikshows om aftenen
 • Fra Danmark deltager 906 gymnaster fordelt på 17 hold
 • Danskerne leverer 71 opvisninger

Fun facts om danskerne

 • Yngste deltager: Halvandet år
 • Ældste danske: 86 år
 • En af de danske deltagere fejrer sin 18-års fødselsdag i Amsterdam
 • Caroline/Karoline er det mest populære navn – 19 deltagere hedder Caroline/Karoline.
 • Et af holdene, der deltager, er opstået i forbindelse med Gymnaestrada 1987, da det blev afviklet i Herning….  nemlig GYS87
International Old Boys
Showtime
Yngste deltager, TSA Acrolife
Michael, Lykke og Caroline Moesgaard
Showtime (foto Martin Lorenzen)
Afrejseopvisning (Foto M. Lorenzen)
Afrejseopvisning (Foto M. Lorenzen)
Afrejseopvisning (foto M. Lorenzen)

De danske deltagere

 • Bellinge Gymnasterne: Performance Elite Team – Udtaget til Nordisk Aften
 • Varde Gymnastikforening: Motionsmix
 • Maribo Gymnastik Forening: Team Vikings
 • Lyngby og Gentofte Gymnastik: LG GymStars
 • Roskilde Delingsførerforening: Delingsførerne Roskilde
 • Toreby Sundby Gymnastikforening: TSA Acrolife – Udtaget til Nordisk Aften
 • Gymnastikhøjskolen i Ollerup: Elevholdet F23 – Udtaget til Nordisk Aften
 • Drigstrup Gymnastikforening: Danish Darlings
 • Gadstrup Gymnastik: Grevinderne international Show Team
 • GYS87: GYS87
 • Sundeved Efterskole: Sundeved Efterskole (tidligere elever)
 • Karlslunde IF Gymnastik: Showtime
 • Svendborg Gymnastikforening: SG Elitepiger og Seniorherrer – Udtaget til Nordisk Aften
 • Værløse Gymnastik: VG-Rytmeperformance og juniorspring
 • Gjellerup Sdr. S. G. og I.: Elitepiger og Serie 1+2 Herrer – Udtaget til Gymnaestrada Galla

Desuden deltager:

 • Classic Danish – fælleshold for kvinder og mænd

Samt en gruppe herrer der skal deltage på et internationalt hold: International Old Boys & Girls.