Gode råd: Sådan sparer I på energien i foreningen - GymDanmark

Gode råd: Sådan sparer I på energien i foreningen

Danmarks Idrætsforbund kommer nu med en række anbefalinger til hvordan man sparer på energien i foreningen. De gode råd henvender sig til alle slags foreninger, herunder gymnastik- og fitnessforeninger. (kilde: uddrag fra dif.dk)

Idrætsdanmark er naturligvis også påvirket af den igangværende energikrise, fordi rigtig mange idrætter er afhængige af lys, varme, udluftning og brændstof, og fordi eventuelle nedlukninger eller begrænsninger i idrætsfaciliteterne vil have alvorlige konsekvenser for idrætslivet. Derfor kan og skal foreningslivet også bidrage til at spare på energiressourcerne – og det gælder både den enkelte forening og den enkelte udøver.

De gode energispareråd, der virker derhjemme, virker også i hallen, i klublokalet og i omklædningsrummet, og det er et fælles ansvar at nedbringe det samlede energiforbrug så meget som muligt. At spare på energien er ikke kun med til at holde energiudgifterne nogenlunde nede – det giver også gevinst i det klimamæssige regnskab. Der er derfor alt mulig grund til at spare på energien – både nu og i fremtiden.

Gode råd: Sådan sparer I på energien i Idrætsdanmark

Vi har samlet en række energispareråd her på siden. Nogle af rådene er målrettet til foreninger og klubber, andre henvender sig til den enkelte udøver, men de bidrager alle til samme formål: At sænke energiforbruget i Idrætsdanmark.

Få hele overblikket over hvordan I kan spare på energien i jeres forening her

Energispareråd til foreninger

 • Kør sammen

  Organisér kørslen til aktiviteter og træning, så I kører med fyldte biler og dermed sparer brændstof. Brug evt., opgave-funktionaliteterne i jeres administrationsværktøj eller grupper på sociale medier til at koordinere. 

 • Udnyt jeres faciliteter bedst muligt

  Jo bedre faciliteterne udnyttes, jo mindre er energiforbruget pr. udøver. Hvis åbningstiden desuden kan forkortes, fordi anvendelsen optimeres, er der også mulighed for at spare på lyset, opvarmningen m.m.

 • Sænk temperaturen

  Om dagen
  Hver gang temperaturen sænkes med én grad, spares der 5 % på varmeforbruget, så det er et væsentligt sted at sætte ind. Foreslå jeres medlemmer, at tage en ekstra trøje med, hvis de skal være i klubhuset i længere tid.

  Om natten
  Hvis I selv kan indstille temperaturen i jeres faciliteter, så skru ned for varmen om natten, hvor de ikke er i brug.

 • Installér bevægelsessensorer i hal og andre lokaler

  Om muligt, installer bevægelsessensorer op hallen/foreningslokalet, så lyset slukkes automatisk, når lokalerne forlades.

 • Mind jeres medlemmer om at spare, slukke og lukke

  I er afhængige af god energispare-adfærd hos jeres medlemmer, hvis I skal lykkes med at nedbringe energiforbruget. Mind dem om at lukke vinduer, slukke lys, tage kortere bade osv. fx via jeres SoMe-kanaler, i jeres nyhedsbreve, via klistermærker i lokalerne m.m.

  Hent inspiration og konkrete hjælpeværktøjer hos Energistyrelsen:

 • Gå i dialog med jeres kommune

  Uanset om I selv ejer jeres faciliteter eller om I bruger kommunale lokaler, så er jeres kommune lige så interesserede i at jeres energiforbrug nedsættes, som I selv er. Gå i konstruktiv dialog med dem om forskellige energibesparende initiativer, som kan implementeres allerede denne vinter (fx LED-belysning, bevægelsessensorer, perlatorer til bruserne m.m)

 • Hent målrettede råd hos Energistyrelsen