GymDanmark stadig næststørst trods faldende medlemstal - GymDanmark

GymDanmark stadig næststørst trods faldende medlemstal

2021 var ligesom 2020 præget af corona-restriktioner, og det kan aflæses på foreningernes medlemstal. Det fremgår af de netop offentliggjorte tal fra Det Centrale Foreningsregister (CFR). Dog er faldet for 2021 mindre end året før.

Frem til 2019 oplevede GymDanmark ti år med en medlemsfremgang på 90.000. Og i netop 2019 kunne forbundet notere det højeste antal gymnastik- og fitnessmedlemmer nogensinde med 201.588 registrerede medlemmer.

Men så kom corona. Lange nedlukninger og restriktioner har gjort det svært for foreningerne at fastholde og tiltrække nye medlemmer, og de netop offentliggjorte medlemstal viser et fald for andet år i træk. I 2021 var der således et fald på 8.826 gymnastik- og fitnessmedlemmer.

Problem for folkesundheden

”Det er både forventeligt, men selvfølgelig samtidig meget ærgerligt. Det positive er, at faldet er mindre end i 2020, hvor foreningerne mistede 15.898 medlemmer, og vi kan håbe, at det vender nu,” siger formand for GymDanmark, Anders Jacobsen, som især er bekymret over nedgangen blandt de 7-12-årige, hvor der over de to år er 10.782 færre i GymDanmarks foreninger.

”Det er et kæmpe problem for den generelle folkesundhed og børnenes trivsel. Det er i de år, vi grundlægger vores motionsvaner og lærer de grundlæggende motoriske færdigheder gennem gymnastikken. Det lader til, at der er nogle årgange, som vi har mistet i denne vigtige fase af deres idrætslige dannelse, og det vil kunne mærkes i mange år fremover, både hos den enkelte udøver og i vores foreninger,” siger han.

Ros til foreningerne

Anders Jacobsen er til gengæld meget imponeret over foreningernes kreativitet og optimisme gennem de sidste to år, hvor ingenting har været som det plejer.

”Foreningerne har hele vejen igennem gjort et stort arbejde for at sørge for, at medlemmerne kunne træne under de gældende omstændigheder, f.eks. online, i mindre grupper eller udenfor. Det er meget imponerende, at de har kunnet holde gejsten under de svære betingelser,” siger han.

En af de foreninger, som har tilbudt træning gennem corona, og som har formået at fastholde medlemmerne – og nu endda har vækstet – er AIG i Aalborg, som tilbyder idrætsgymnastik for alle. Foreningen tæller 1.270 medlemmer.

”Vi oplevede et lille dyk under corona. Måske fordi vi ikke havde tilbud til børn under seks år. Men alle andre hold kunne træne online eller udenfor, og det har medlemmerne bakket op om,” siger Chris Gregersen, træner og ansat i AIG.

Stadig nr. 2

Trods medlemstilbagegangen er GymDanmark med sine 176.864 medlemmer stadig nummer to over de mest populære idrætter under DIF. Flest dyrker fodbold – nemlig 344.678 – mens nr. 3 på listen er svømning, nr. 4 er golf og håndbold er den femte mest populære idræt.

I de kommende år handler det for GymDanmark om at styrke foreningerne og hjælpe dem med at få medlemmerne tilbage.

”Vi havde jo set nedgangen komme, og derfor har vi dedikeret den kommende strategiperiode til at hjælpe foreningerne med at fastholde børn og unge”, lyder det fra Anders Jacobsen.

Se også de fælles medlemstal for DIF og DGI

GymDanmarks medlemstal

  • 2021: 176.864
  • 2020: 185.690
  • 2019: 201.588

 

Quiz og vind

Den 16. juli 2024 fylder GymDanmark 125 år. Vær med til at fejre denne milepæl ved at deltage i jubilæumsquizzen og vind airpods til din sommerferie.

Tag quizzen