GymDanmark stiller krav om udelukkelse af russiske atleter i gymnastik og fitness - GymDanmark

GymDanmark stiller krav om udelukkelse af russiske atleter i gymnastik og fitness

På baggrund af de uacceptable krigshandlinger som Rusland har rettet mod Ukraine, har GymDanmark lagt pres på de internationale gymnastik- og fitnessforbund med krav om total udelukkelse og samkvem med russiske og hviderussiske atleter, officials, komité-medlemmer og øvrige politiske repræsentanter.

I GymDanmark er holdningen klar; de russiske og hviderussiske atleter og officials skal udelukkes fra alt. GymDanmarks Formand Anders Jacobsen udtaler:

”Vi vil ikke være i rum med repræsentanter fra Rusland og Hviderusland. Det handler ikke om dem personligt, men om det politiske styre de repræsenterer. Derfor har vi lagt pres på vores internationale forbund, for at følge opfordringen fra IOC om reel udelukkelse.”

De internationale gymnastikforbund (FIG og European Gymnastics) har indtil videre besluttet at sanktionere sådan, at der ikke må afholdes gymnastikkonkurrencer i Rusland og Hviderusland, herunder også at gymnaster fra disse lande ikke må konkurrere under russisk eller hviderussisk flag. I GymDanmark mener vi ikke at FIG og EG går langt nok med disse sanktioner. Vi mener også, at restriktionerne skal gælde en total udelukkelse af russiske og hviderussiske atleter og officials, herunder også medlemmer i komitéer i internationale sammenhæng.

”Vi er langt forbi det punkt hvor det at undlade af afspille nationalsange eller vise flag, er nok. Vi ønsker en total udelukkelse af russiske og hviderussiske atleter i alle gymnastik- og fitnesskonkurrencer, nationalt som internationalt, herunder øvrig idrætslig samkvem”, siger Anders Jacobsen.

Det er en holdning som både Danmarks Idrætsforbund og IOC deler. DIF har meldt tydeligt ud, at de mener, at ”Rusland og Hviderusland skal udelukkes fra al international sport og idrætsligt samkvem” og mandag eftermiddag kom samme klare besked fra IOC (international Olympic Committee).

Fælles nordisk indsats

GymDanmark er i tæt dialog med de øvrige nordiske lande, som deler vores bekymring og opfordring. I weekenden er GymDanmark værter for et nordisk møde med deltagelse af direktører og formænd for gymnastikforbund i Norge, Sverige, Finland, Island og Færøerne. På dette møde vil man drøfte næste skridt i en fælles indsats overfor vores internationale forbund.

Hvad betyder det for GymDanmarks atleter

GymDanmark forventer, at de internationale forbund følger opfordringen og udelukker Rusland og Hviderusland, så det bliver deres atleter, der står udenfor det sportslige fællesskab.

For danske gymnaster er der ingen planlagte aktiviteter i 2022 til afholdelse i Rusland eller Hviderusland. For fitnessudøverne var der dog en enkelt planlagt konkurrence, nemlig VM i Funktionel Fitness, som er planlagt til at skulle afholdes i august i Moskva.

GymDanmark er medlem af følgende internationale forbund

GymDanmark er et forbund med mange forskellige discipliner inden for gymnastik og fitness, og er derfor også medlem af flere internationale forbund. Vores opfordring til udelukkelse gælder for alle og derfor har vi rettet henvendelse til samtlige af disse.

Federation Internationale de Gymnastique (FIG), European Gymnastics (EG), International Federation of Aesthetic Group Gymnastics (IFAGG), International Jump Rope Union (IRJU), European Rope Skipping Federation (ERSO) og International Functional Fitness Federation (iF3)