Sydafrika til EM i TeamGym? - GymDanmark

Sydafrika til EM i TeamGym?

2019 er snart forbi, og før vi ved af det, skal kalenderen skiftes ud med 2020-udgaven – året hvor Europamesterskaberne i TeamGym løber af stablen. Det største event inden for gymnastikdisciplinen nogensinde set. Næste års EM er et åbent EM for lande uden for Europa, og håbet er at landshold udenfor de europæiske grænser vil deltage. Bagved dette mål ligger flere års arbejde i GymDanmark med at udbrede TeamGym internationalt. I forlængelse af dette arbejde sendte GymDanmark tidligere på måneden tre danske trænere til Sydafrika for at introducere sporten for lokale gymnaster og instruktører.

Steven Nash, Mary Louise Reid og Line Kjærsgaard Knudsen, alle erfarne TeamGym-gymnaster og trænere, drog sammen til først Pretoria, landets administrative hovedstad. Her introducerede de instruktører fra forskellige klubber til det internationale reglement, Code of Point, og gav dem inspiration og viden i forhold til at implementere TeamGym på den bedst mulige måde.

Anderledes udfordringer
Fire timer nordvest fra Pretoria ligger den noget mindre by Mafikeng, og springcenteret Mmabana, der efter omfattende hærværk, hverken havde strøm eller vand i bygningen. Til gengæld var der masser af engagerede gymnaster og fine redskaber at boltre sig på.

”Vi var i Mafikeng i to dage, hvor vi arbejdede med deres gymnaster og instruktører. Den første dag brugte vi på at sætte dem ind i Code of Point og viste hvordan en normal TeamGym-træning kunne se ud. Steven stod for undervisningen i Tumbling, Mary lærte dem trampet-teknik og jeg gennemgik momenttræning og momentvalg,” siger Line Knudsen.

Den næste dag satte de tre danske trænere de lokale instruktører i spil. De skulle træne deres gymnaster op til at kunne fremvise to springomgange på hver disciplin, samt udføre en kort rytmisk sekvens, som skulle indeholde specifikke momenter og retningsbevægelser.

”Vi afsluttede vores tid i Mmabana-springcenter med en lille og succesfuld fremvisning, og rigtig mange farvelkram og fællesbilleder med de søde og flittige gymnaster,” siger Line Knudsen.

Stor interesse for fællesskabet
Tilbage i Pretoria havde danskerne afsluttende møder vedrørende TeamGyms fremtid i Sydafrika og heldigvis var der stor interesse fra alles side om at starte disciplinen op i sydafrikanske klubber.

”Gymnasterne har talentet og viljen, og de synes alle sammen, at det var en spændende ny tilgang til gymnastikken. De var særligt vilde med det store sammenhold TeamGym giver, som de kunne mærke allerede på kun de få dage, vi introducere dem til sporten,” siger Line Knudsen.

Målet for fremtiden er, at de sydafrikanske klubber selv træner videre for at kunne stille et eller flere hold ved Europamesterskaberne i oktober 2020 i Danmark. Det forventes, at de skal lave deres egen rytme-koreografi, samt udvikle nogle realistiske og gode springomgange.

”Forhåbentligt kan vi komme og besøge dem igen for at give dem det stærkeste udgangspunkt til konkurrencen og den fremtidige udvikling,” siger Line Knudsen afsluttende.

SE FLERE BILLEDER FRA TUREN TIL SYDAFRIKA HERUNDER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ DET KOMMENDE EM I 2020 PÅ NEDENSTÅENDE KANALER

EM 2020 - Officiel hjemmeside

Læs mere

EM 2020 Facebook

Læs mere

TeamGym Instagram

Læs mere