Idrætsgymnastik: Veteranen Helge Vammen stopper på toppen - GymDanmark

Idrætsgymnastik: Veteranen Helge Vammen stopper på toppen

Dansk idrætsgymnastiks mest vindende herregymnast i nyere tid har sat et punktum for karrieren. Det blev til 21 år med elitegymnastik for Helge Vammen, som han nu drosler ned. Men han forsvinder ikke helt væk fra gymnastikken, formen holdes ved lige, men han vil ikke savne presset og tidsrøveriet

Af Jeppe Vestergaard Jensen

Til tid og evighed vil Helge Vammen stå skrevet i idrætsgymnastikkens bøger. Det er ikke kun på dansk, men også internationalt. I favorit disciplinen bensving, har han opfundet og derfor fået opkaldt momentet “Vammen” efter sig. En ting få gymnaster oplever. Derudover er han den mest vindende danske mandlige idrætsgymnast i nyere tid.

Den nu 32-årige Helge Vammen har i årenes løb vundet 51 DM-titler, 11 guldmedaljer ved Norddisk- og nordeuropæisk-mesterskaber, og så har han kvalificeret sig til to finaler ved EM.

Overordnet synes jeg, min karriere har været en succes. Selvfølgelig har der været dårlige ting og skader, men det hører med. Når jeg kigger tilbage, så er jeg meget tilfreds med det, jeg har opnået, fortæller Helge Vammen.

Vammens sidste konkurrence var sidste års hold DM, hvor han var med til at sikre VIK den 10. mesterskabstitel i træk. Internationalt satte Vammen punktum ved VM i efteråret 2017. Her endte han med sit bedste resultat nogensinde. En god måde at slutte karrieren på, synes han.

Jeg kommer til at savne konkurrencerne, træningslejrene og de mange lande, hvor man har været turist efter konkurrencerne. Jeg kommer også til at savne hverdagen med mine gode træningskammerater nede i hallen. Det har jo fyldt det meste af min hverdag og liv i mange år, fortæller han.

Gymnasten forsvinder ikke

Gymnastikken har på mange måder defineret Helge Vammen. Han har blandt andet en vane, hvor hans tidsregningen opgøres i OL-cyklusser. En så indgroet identitet er svær at slippe. Derfor gør han det heller ikke.

Jeg kommer ikke til at savne at være nervøs og generelt ikke have det så sjovt på dagen for et DM eller de dage op til konkurrencen, hvor jeg nok ikke har været en særlig sjov person at omgås. Jeg vil heller ikke savne skaderne, have ondt i hele kroppen og vide, at nu skal man op at træne eller til konkurrence, hvor man måske har skulle være på smertestillende. Det savner jeg ikke. Så er det rart, at jeg kan være dommer til et DM og være mere afslappet omkring det, fortæller han.

Helge Vammen startede den seriøse og intensive træning, da han var ti år. 21 år senere har han været den yngste danske mester og efter sigende også den ældste. Derudover har han også deltaget i TV2-programmet “Vild Med Dans”, hvor han for alvor blev kendt som idrætsgymnasten Helge Vammen blandt den brede del af befolkning.

 Idrætsgymnastikken vil altid være en del af mig, og er det stadig. Den identitet forsvinder ikke bare og kan ikke tages ud af mig. Jeg regner også med, at jeg kan holde mig fysisk i gang med idrætsgymnastikken indtil jeg er 60 år, fortæller han.

Luft til det sjove

Efter gymnastikken fylder mindre, er Helge dedikeret i jobbet som kommunikationsmedarbejder på BGI Akademiet. Derudover har han mere tid sammen med sin kone, på skateboardet og hjemme, hvor han også indspiller sin musik.

Jeg elsker, at jeg nu har fået mere luft i min hverdag. Jeg elsker den nye fleksibilitet, jeg har fået. Før var alt planlagt efter gymnastikken, nu kan jeg gøre mere spontane ting, fortæller han. Ved det danske mesterskab i 2018 havde Helge Vammen en ny rolle, hvor han var dommer. Det er en mulig karriere, der på sigt kan give endnu flere oplevelser i gymnastikken. – Lige nu har jeg ikke den store lyst til at blive uddannet international dommer. Det er nok stadig for tæt på, at jeg selv deltog i konkurrencerne. Men jeg er sikker på, at den lyst kommer senere, fortæller han.

Udover den fortsatte træning i VIK og som dommer, så varetager Helge Vammen også andre roller for sin klub. Og danskerne vil fremover også høre fra Helge Vammen, hvor han håber at guide danskeren igennem idrætsgymnastikken som kommentator DR. – Jeg håber, at jeg kan fortsætte som kommentator. Det er faktisk noget, jeg har øvet mig på, siden jeg var en lille dreng til VHS-bånd. Det synes jeg, der er super sjovt at være med til, fortæller Helge Vammen.