TeamGym: Efterskole DM med et vanvittigt niveau - GymDanmark

TeamGym: Efterskole DM med et vanvittigt niveau

af Jeppe Vestergaard Jensen

 Jubelbrøl og tung techno fra opvisningshallen har hele dagen sivet, som en brise af nerver, ind i den tilstødende og svedige træningshal. Her har nervøse gymnaster genfundet fokus og øvet de sidste spring inden spotlyset og alles øjne rammer dem. Smil, High-fives og krammere er rundhåndet delt ud i håb om, at i dag er dagen, hvor alt lykkes.

– Fuck jeg glæder mig til at skulle ind, udbryder en gymnast til sine holdkammerater. Om lidt skal han på gulvet med sin gymnastik-familie, som han kalder dem. Vi vender tilbage til Vesterlund-gymnasten Magnus Harry Lauritsen senere.

Dagens Efterskole DM i TeamGym startede med konkurrence hos Drenge B og Mix B. BGI Akademiet vandt Drenge B, som eneste deltager i rækken. I Mix rækken vandt Bjergsnæs Efterskole efterfulgt af Ågård Efterskole. På tredje pladsen endte et par skuffede gymnaster fra Skyum Idrætsefterskole, der havde håbet på en placering højere. Men skuffelsen blev hurtigt vendt til noget positivt.

 –  Det har været spændende, nyt og lærerigt at være med til konkurrence. Det er noget helt andet end opvisningsgymnastik. Her skal vi præstere, og vi skal pludselig forholde os til et sæt regler. Publikum kigger også på os på en anden måde, de er mere kritiske. Det gør, at vi presser os selv mere, fortæller Charlotte Mejlhede Østergaard og Alexander Elmelund Kristensen.

Resten af dagen i Odense Idrætshal forløb planmæssigt med høj musik og en suveræn stemning blandt efterskoleeleverne, der heppede deres kammerater gennem konkurrencerne.

Hos en af de konkurrerende efterskoler er Vejstrup. Her er en af gymnastiktrænerne Helge Kappel, som også er juniorlandsholdstræner i TeamGym. For ham er konkurrence et vigtigt element i gymnastikken.

– Eleverne arbejder frem mod et fælles mål som en lille gruppe, hvor man på en efterskole ofte ellers arbejder i en stor fælles gruppe. Det her fælles mål kan være med til at motivere dem, fortæller Helge Kappel.

Et fælles mål har ofte den betydning, at gymnasterne får en mere håndgribelig måde at se deres næste skridt på.

– De bliver mere bevidste om, at spring og rytme skal være helt færdige. Det kræver meget træning at nå det niveau. Når de går ned i springsalen, så har de et bestemt mål, som er meget konkret. Så bliver det mindre hygge og sjov. Men en konkurrence kan også være meget motiverende for dem, da det er meget målbart. De kan se resultaterne på tavlen, siger Helge Kappel.

Gymnastik på højt niveau
I alt stillede 48 hold op i konkurrence fordelt over 18 efterskoler fra hele Danmark. I Pige B-rækken vandt Vejstrup Efterskole, mens Vesterlund Efterskole tog sejren i Drenge A – 2. division.

I Mix A-rækken vandt holdet fra Sorø Efterskole, inden pigerne fra Stevns Efterskole slog konkurrenterne med en række flotte karakterer i Pige A-rækken. Endelig er det blevet tid til en tur i spotten for Magnus Harry Lauritsen. Han skal konkurrere mod de andre hold i Drenge A – 1. division med sit hold fra Vesterlund, der er favoritter til DM-titlen.

Efter en konkurrence med et ufatteligt højt niveau løb favoritterne sejren efterfulgt af Flemming Efterskole og Vejstrup Efterskole. Øverst på skamlen stod selvfølgelig Magnus Harry Lauritsen, der selv gjorde sit til sejren, da han solidt plantede en trippel salto med to og en halv skrue.

– Jeg var super spændt, da jeg skulle på gulvet. Vi skulle ud og præstere. Men der var en super stemning, høj musik og hele min efterskole, som heppede os igennem hele konkurrencen. Så det var mega fedt og vildt fedt, at vi vandt, fortæller Magnus Harry Lauritsen.

Se alle resultaterne fra konkurrencen her

Gense hele konkurrencen her