2018 skudt godt i gang med talentseminar og instruktørsamling - GymDanmark

2018 skudt godt i gang med talentseminar og instruktørsamling

Bag enhver gymnast står en træner, en leder eller anden gymnastikfaglig person. Alle GymDanmarks 190.000 gymnaster fortjener de bedste muligheder for et liv med gymnastik, hvad enten de dyrker gymnastikken med træning for træningens skyld, eller de går hele vejen til de store internationale opvisnings- eller konkurrencescener. Udover den personlige motivation for gymnastik, står der ofte også en forening og et hold trænere bag drivkraften for den enkelte gymnast. Det var et udsnit af denne gruppe vigtige personer som mødtes i Herning, den første lørdag i 2018.

Det er på tværs af GymDanmarks discipliner, at basis i den gode træning findes. I forbundet har vi nedsat to arbejdsgrupper (Uddannelse og Talentudvikling) som arbejder på tværs af alle disciplinerne, og som går hånd i hånd i den fortsatte udvikling af gymnaster og trænere – uanset niveau.

Talentstruktur og uddannelsesforløb, fundamentet til helstøbte gymnaster

Gymnastik skal give alle udøvere gode oplevelser på det træningsmæssige- såvel som på det sociale plan. Til det hører veluddannede trænere. I GymDanmark har vi derfor udviklet uddannelses- og kompetenceforløb i alle vores discipliner (gymnastikgrene/ aktivitet). Uddannelsesarbejdsgruppen har været piloter på dette udviklingsarbejde og på denne måde har vi sikret, at vi får det bedste med fra alle gymnastikkens discipliner. Parallelt med dette ligger Forbundets Talent- og Elitestruktur, som har et øget fokus på det talent- og elitearbejde, som ligger til grund for at skabe en dansk gymnastikelite.

GymDanmarks uddannelses- og talentstruktur ligger derfor i tæt samarbejde op til forbundets svar på, hvordan man sikrer en helstøbt gymnast, gennem hele livet.

– Seminaret den 6. januar, efterlod et tydeligt aftryk af, at når vi bringer gymnastikkens kræfter og kompetencer sammen, så er det her vi udvikler og understøtter gymnastikken på bedste vis.

Talentudvikling

Udviklingskonsulent i GymDanmark, med ansvar for blandt andet talentudvikling Jonas Vestergaard Jensen siger ’Vi havde en helt igennem fantastisk dag, og det er helt sikkert ikke sidste gang vi afholder et seminar som dette. Ved talentseminaret var der deltagere fra alle vores discipliner, der var udvalgsmedlemmer, foreningsildsjæle, unge talentfulde trænere og landstrænere. En rigtig god oplevelse, hvor der blev nørdet og sparret på tværs af gymnastikdiscipliner og geografi. Der er jo i bund og grund ikke så stor forskel på at være gymnast og træner. Præcis som vores gymnaster knokler for at blive dygtigere hver dag, så er det mindst lige så vigtigt at vores trænere og foreninger knokler for at blive dygtigere hver dag. Det er jo fremragende at opleve, at uanset om man ung talentfuld træner fra Hermes eller landstræner i tumbling, så handler det for dem om det samme – at blive dygtigere til det man laver, så gymnasterne får de bedste muligheder for udvikling i det miljø de er en del af’.

Tumbling har de sidste mange år vist sig som en disciplin med succesfuld talentudvikling, vi spurgte derfor tidligere junior landstræner Christian Hansen, om hvorfor det er fortsat er vigtigt for at deltage ved et talentseminar som dette? ’Talentseminaret er utrolig vigtigt i Danmark. Vi har et lille land med mange gymnaster og trænere, og jeg tror en del af den succes vi opnår med gymnastikken i Danmark, kommer fordi vi gør det på den Danske måde. Når jeg siger den Danske måde mener jeg vores lyst og evne til, at dele både gymnastikken og træningen med hinanden. Jeg mener det er enormt vigtigt, at vi fortsætter med at dele erfaringer og viden omkring gymnastikken i Danmark. Det giver bedre muligheder for trænere og gymnaster i fremtiden. “Det er ikke godt nok, hvis man kan gøre det bedre”. Derfor deltog jeg ved Talentseminar 2018′.

Hvordan oplevede du den store diversitet ved seminaret? ’Mange forskelligheder samles og alligevel ønsker alle det samme. Derfor kan man få sådan en dag til at fungere. Jeg mener det er yderst vigtigt at man trods disciplin ser hvad andre gør og hvad der fungerer for dem. Erfaringerne fra de forskellige discipliner vil være forskellige, måske vi kan lære af det. Det ved jeg man kan, derfor deltager jeg også sådan en dag. Det er vigtigt vi fortsat deler den viden vi ligger inde med for vores egen udvikling, som trænere, men også for gymnasterne’.

Uddannelse

Sideløbende med talentseminaret kørte GymDanmark Instruktørsamling, som var for alle instruktører som underviser på GymDanmarks kurser og uddannelser. For at kunne skabe sammenhæng i forbundets kurser og uddannelser, er det vigtigt, at alle underviser med de samme værdier for øje. Instruktørsamlingen er derfor også en central brik i udviklingen af kurser og uddannelse i GymDanmark.

Udviklingskonsulent med ansvar for uddannelse i GymDanmark, Pil Christiane Lindekron siger ’På instruktørsamlingen oplevede vi stor passion for at kunne bidrage til udviklingen af nye som erfarne trænere og ikke mindst en stor nysgerrighed på hinandens kompetencer på tværs af gymnastikgrene, koncepter og uddannelser. Der er ingen tvivl om, at GymDanmark har en yderst kompetent og engageret flok af forbundsinstruktører, som vores foreninger vil nyde godt af på alle vores kurser og uddannelser’.

For nogle af forbundsinstruktørerne fylder undervisningen meget i dagligdagen. Martin Taarnborg er både lærer, gymnastiktræner og GymDanmark-instruktør. Vi spurgte ham hvordan en instruktørsamling som den i Herning, bringer værdi i det civile job og i det frivillige virke?

Martin Taarnborg ’Instruktørsamlingen giver stor værdi, netop fordi vi mødes på kryds og tværs af disciplinerne. De forskellige tilgange til gymnastikken gør, at vi kan give hinanden et anderledes indblik og en masse ny inspiration til undervisningen uanset hvilken sammenhæng det er i. Vi gennemgår, debatterer og afprøver undervisningsmaterialer – metodik, didaktik, lege, øvelser og meget mere afprøves på egen krop… Før vi ”udsætter” andre for tingene på GymDanmark’s træneruddannelser. Det kan jeg rigtig godt lide. På denne måde får vi selv opfrisket og diskuteret en masse idræts- og læringsteorier frem og tilbage, og får samtidig også en masse nye ting med hjem. De nye ideer og metoder kan så bruges til hverdag – hvad enten det er som underviser for GymDanmark eller i mit job som efterskolelærer.

Jeg forsøger hele tiden at udvikle mig som underviser, så alt der kan bidrage til at optimere min undervisning, det må helt sikkert komme både gymnaster og elever til gode. Det bilder jeg i hvert fald mig selv ind’.

Hvad var det vigtigste du tog med dig fra seminaret? ‘Det vigtigste jeg tager med, er derfor nok øget motivation og ny inspiration til min egen daglige undervisning, men også stor glæde over at se så mange frivillige ildsjæle bruge en lørdag sammen på seminar i gymnastikkens tegn. ‘

Gik du glip af noget?

Måske var du en af dem der ikke havde mulighed for at være tilstede ved seminaret. Se eller gense program for seminaret, og se evt. videoen for Talent- og Instruktørseminaret nedenfor.

Quiz og vind

Den 16. juli 2024 fylder GymDanmark 125 år. Vær med til at fejre denne milepæl ved at deltage i jubilæumsquizzen og vind airpods til din sommerferie.

Tag quizzen