Mens vi venter på talentseminaret kapitel 1 - GymDanmark

Mens vi venter på talentseminaret kapitel 1

af Jonas Vestergaard Jensen, udviklingskonsulent

Kapitel 1: Der ingen sammenhæng mellem succes som ungdoms atlet og som senior atlet

GymDanmark har en talent- og elitestruktur, hvor der er et stort udviklingsorienteret fokus, når vi taler talent- og elitearbejde. Et fokus der betyder, at det arbejde man laver med børn og unge i høj grad har et langsigtet fokus, hvor det i sidste ende handler om at slå igennem som senior og altså ikke “kun” som junior.

Fra tid til anden bliver jeg mødt af spørgsmålet, “Det er fint nok med alt det der udvikling, men hvorfor må de ikke have lov at være gode?”

Udvikling og højt niveau er ikke modsætninger eller ‘enten/eller’. Det er to parameter, som fint går hånd i hånd.

Først og fremmest er det logisk set ikke et problem at vinde eller at være den bedste. Vi vil vil for eksempel aldrig sige til en ung pige, som lige har vundet junior EM. “Det var da godt nok ærgerligt, nu bliver du aldrig til noget.” Men modsat gør det omvendte sig heller ikke gældende: “Tillykke med din EM titel. Nu vinder du også EM som senior.” Det handler først og fremmest om, at de unge gymnaster fortsætter med at dyrke gymnastik, og at de fortsat udvikler sig. Således er ungdomsmesterskaber og -konkurrencer ikke et mål i sig selv, men et middel til fastholdelse og udvikling.

Men hvorfor alt det udvikling?

Der ligger forskellige argumenter til grund for, hvorfor vi har så stort fokus på udvikling frem for resultatet. Skal vi være helt ærlige, så interesserer ungdomsresultater os ikke. Det gør seniorresultater derimod. Det er selvfølgelig dejligt når vores gymnaster har gode oplevelser med gymnastikken, men i det store billede er det seniorresultater, der har betydning. I GymDanmark forstår vi til gengæld succesfuld talentudvikling, som når foreninger uddanner talentfulde ungdomsatleter, så de lykkes med at klare overgangen fra ungdom til senior. 

Overordnet set baserer GymDanmarks arbejde, hvad end det er talent- og elitestruktur eller træneruddannelser, sig på forskning indenfor talentudvikling og Team Danmarks Aldersrelateret træningskoncept, der ligeledes baserer sig på forskning i børn og unges udvikling.

#1 Der ingen sammenhæng mellem succes som ungdoms atlet og som senior atlet

Der bliver forsket en del i talentudvikling rundt om i verden. Nogle studier har kigget på, hvad der kendetegner karriereforløb for nogle af verdens bedste atleter. Man finder her, at der ikke er en entydig sammenhæng mellem at have resultatmæssig succes som ungdoms atlet og som senior atlet. Altså er det ikke nødvendigvis de samme som vinder junior VM og senior VM. Det er selvfølgelig også væsentligt at nævne, at der selvfølgelig er nogle, som er de bedste hele vejen gennem deres karriere, både som junior og igen som senior. Den statistiske forskning fortæller os bare, at det ikke er det, som afgører om atleterne vinder som senior.

I praksis betyder det, at vi ikke kan udvælge eller udråbe talenter udelukkende på baggrund af deres resultatmæssige præstationer i ungdomsårene. Der er ”noget andet” som gør sig gældende. Det er nemlig ikke sikkert, at det er den bedste juniorgymnast som også bliver den bedste seniorgymnast. Det kan være nogen af dem, der kommer fra baghjul. 

Stay tuned. I morgen kan du læse kapitel 2 i ”Mens vi venter på talentseminaret”.