Hovedstand, håndstand, håndgang og håndstand-rulle - GymDanmark

Hovedstand, håndstand, håndgang og håndstand-rulle

Når du skal se en film igen, så klik på krydset oppe i højre hjørne af filmen.

Håndstand er en af de mest centrale færdigheder i springgymnastikken, da den er en forudsætning for mange andre spring, fx kraftspring og flikflak. Hovedstand er en god forøvelse til håndstand, da man træner fornemmelsen af den spændte, strakte krop med hovedet nedad, men det er ikke lige så svært at balancere som på hænder. Hovedstand er samtidig en forøvelse til hovedspring/lavt overslag. Håndgang og håndstand-rulle er selvstændige færdigheder. Håndstand-rulle er også god at kunne som en ”fald-strategi”, hvis man mister balancen på hænder.

 

Kroppens position i håndstand
I håndstand skal man holde øje med, at gymnastens håndled, skuldre, ryg, hofte, knæ og fødder er stablet i en lige linje ovenpå hinanden. Vær især opmærksom på, at ryggen holdes strakt (her er der mange, der kommer til at stå i et stort svaj). Man kan evt. sige til gymnasterne, at de skal skubbe til gulvet, gøre sig lange eller tænke lidt på den hule position i brystet (de skal ikke stå i den hule position, men hvis de svajer meget, kan det billede hjælpe dem til at finde en strakt position).

 

Hovedets position i håndstand
Gymnasterne bør kigge på fingrene, men hovedet skal gerne blive så tæt på lodlinjen som muligt. Lad evt. gymnasterne i stående stilling mærke forskellen på at kigge op på fingrene med hovedet i forlængelse af rygsøjlen og med hovedet trukket bagud. Bemærk: I almindelig håndstand skal hovedet helst være lige på kroppen (for at undgå et svaj), men når vi træner kraftspring og flikflak, må hovedet gerne trækkes lidt bagud. Her er det nemlig meningen, at ryggen skal svaje, og er her armene også trukket bagud, så hovedet er egentlig stadig i forlængelse af rygsøjlen – den er bare ikke strakt, når vi arbejder i den spændte svajede position. Hoved skal således optimalt set altid være, så ørerne er mellem armene (det kan dog være en udfordring for nogen i det spændte svaj pga. manglende skuldersmidighed).

Skjul X

Lys + Udvikling

Redskaber Evt. måtte

Øvelsen
Gymnasten sidder på numsen. Herfra rulles baglæns op i positionen ”lys”, hvor fødderne peger mod loftet, og hele kroppen er spændt og strakt. I starten kan gymnasten bruge hænderne til at holde hoften, men med tiden er målet, at hænderne forbliver i gulvet.

Udvikling
Gymnasterne kan forsøge at rulle til stående stilling fra lys. Her er det vigtigt, at de krummer ryggen og tager fat om knæene. Denne øvelse er en forøvelse til håndstand-rulle.

Trænerens rolle
Sig til gymnasterne, at de skal klemme ballerne sammen (som om de holder en guldmønt mellem ballerne) og hjælp dem evt. med at finde en helt lige position i kroppen.

Lys + Udvikling

Tid: 00:22

Stiv som et bræt

Tid: 00:18

Tunnelen

Tid: 00:19

Tunnelen - udvikling

Tid: 00:18

Strygebræt på hjul

Tid: 00:24

Trillebøren

Tid: 00:21

Klovnen + Udvikling

Tid: 00:24

Hovedstand

Tid: 00:26

Hovedstand - Udvikling

Tid: 00:37

Baglæns opgang til håndstand

Tid: 00:15

Hokus pokus kolbøtte

Tid: 00:18

Svingben

Tid: 00:08

Svingben - Udvikling

Tid: 00:29

Håndstand op ad væg

Tid: 00:11

Håndstand op ad væg - Udvikling I

Tid: 00:16

Håndstand op ad væg - udvikling II

Tid: 00:25

Håndstand op ad væg - udvikling III

Tid: 00:11

Skulderskub + Udvikling

Tid: 00:13

Lukket håndstand

Tid: 00:11

Lukket håndstand - Udvikling I

Tid: 00:15

Lukket håndstand - Udvikling II

Tid: 00:10

Skulderklap + Udvikling

Tid: 00:20

Håndgang med makker

Tid: 00:17

Håndstand-rulle på skråkile + udvikling

Tid: 00:07

Håndstand-rulle

Tid: 00:15

De fire årstider

Tid: 00:19