Drømmer om verdenstoppen: Martin Abildgaard skal til The World Games
Tumbleren Martin Abildgaard har to store mål: At blive så god som overhovedet muligt – og at stå på podiet til VM. Næste stop mod drømmen og den absolutte verdenstop er The World Games, hvor han skal op imod de bedste tumblere i verden. Med sig har han en dugfrisk World Cup-medalje og en god portion optimisme.
Når 23-årige Martin Abildgaard i begyndelsen af august rejser afsted til The World Games i Chengdu i Kina, er det ikke kun en konkurrence, han pakker kufferten til. Det er et vigtigt skridt på en rejse mod drømmen om at stå på podiet som en af verdens bedste i Tumbling. En rejse, der kræver tusindvis af træningstimer, benhård prioritering og evnen til at finde tilbage på sporet, når der kommer benspænd og hårde tider.
Sidstnævnte har Martin allerede snuset til på den kedelige måde, men det vender vi tilbage til.
Fra Voel til verdens største scene
Alt det med gymnastikken begyndte for Martin til mor-far-barn gymnastik som toårig i Aarhus. Da han var tre år, flyttede familien til Voel ved Silkeborg. Her blev Martin meldt ind i Silkeborg P/D, som har været hans klub lige siden.
Som barn handlede gymnastikken om leg og helt naturligt om at lære mere og mere. Da Martin var 5-6 år, blev det TeamGym, han ville dygtiggøre sig indenfor. Og sådan fortsætter han frem til 2014, hvor han slipper TeamGym til fordel for Tumbling.
”Jeg begyndte egentlig til tumbling, fordi jeg gerne ville træne mere. Og det var meningen, at jeg bare skulle gå to gange om ugen. Men jeg syntes bare, at tumbling var sjovere, og så blev jeg en del af juniorlandsholdet, og så var det ligesom det,” fortæller Martin.
Han blev fascineret af teknikken og de mange muligheder for variation.
“Der er så meget frihed i tumbling. Man kan hele tiden udvikle sine øvelser og skabe nye kombinationer,” forklarer Martin.
En hverdag bygget om drømmen
At gå efter at blive blandt verdens bedste betyder, at der skal træffes valg og fravalg. Og med 17-18 timers ugentlig træning, kan der godt mangle timer i døgnet og mentalt overskud. Martin læser økonomi på universitetet, og har nu skruet ned for læsetempoet for at kunne træne mere og være fuldt fokuseret frem mod World Games og VM.
Han fortæller, at træningen ofte handler om små justeringer og om at få perfektioneret detaljerne – en millimeter kan afgøre, om man lander sikkert eller misser den.
Men han føler selv, at han er et godt sted. Hans niveau er højt – og hvis han kunne ændre noget var det hans egen højde. Han er 179 cm høj, og det er lige i overkanten for en tumler, men det er jo også lidt svært at gøre noget ved… så han sætter alt ind på at nå det allerhøjeste niveua, som er muligt for ham.
Dårlig EM-timing
Martin har været blandt de bedste danske – og internationale tumblere – igennem flere år, men da han stod til EM med høje forventninger, satte en skade i akillessenen en stopper for medaljehåb og flotte præstationer
“Jeg havde ondt og kunne nærmest ikke gå under opvarmningen, så det gik bare ikke. Da jeg blev scannet, viste det sig, at akillessenen var flosset. Og det tager lang tid at hele,” fortæller Martin om det EM, hvor mange havde spået ham en stor medaljechance.
Siden har han brugt utallige timer på genoptræning – fysisk og mentalt. I dag føler han sig helt klar igen, selvom små skavanker altid følger med, når man træner på højeste niveau.
Drømmen om podiet
Når Martin ser fremad, er målet klart: Han vil på podiet til et VM i løbet af de næste syv år. Og måske en dag stå øverst.
“Verdensmester – det er drømmen. Men realistisk er det største mål lige nu at tage en VM-medalje. Det vil være et kæmpe skridt,” siger han.
Til The World Games håber han at finde det rette spændingsniveau og levere sit bedste. Han er forberedt på flere forskellige springkombinationer – og har et spektakulært spring i ærmet, som kun få i verden mestrer, og som han vil teste af, hvis det bliver nødvendigt.
”Det største spring, jeg har lavet, er en Miller til Fullin triff hofte (trippel baglæns salto med 2 skruer herefter en salto med 1 skrue efterfulgt af trippel salto, hoftebøjet, red.), og det kan være det skal prøves i en konkurrence. Det handler jo meget om at vælge de rigtige spring, så man kommer sikkert igennem kvalifikationen, og så må man vurdere sammen med sin træner, hvad der skal til derfra. Som tumbler er man jo kun herre over sig selv; man kan ikke gøre noget ved, hvad de andre kommer med, så det handler meget om at koncentrere sig om sit eget,” siger han.
En god optakt
I begyndelsen af juli smagte Martin Abildgaard på lidt af det, der venter på ham til World Games i Kina. Han deltog nemlig i en World Cup i Portugal, hvor han var i selskab med nogle af de tumblere, som han skal dyste mod i august: Portugiseren Vasco Peso, amerikaneren Kaden Brown og azerbaijaneren Tofig Aliyev.
Og det gik over al forventning! Martin Abildgaard vandt bronze i det stærke felt, og var meget glad og tilfreds med sin præstation.
”Det er min første individuelle seniormedalje, og jeg er super glad. Nu skal jeg bare kigge frem og forberede mig frem mod World Games. Det bliver helt sikkert en kæmpe oplevelse, og jeg er meget stolt over at være blevet udtaget,” siger den sympatiske og dygtige tumbler.
Fakta om Martin Abildgaard
- Alder: 23 år
- Klub: Silkeborg P/D
- Disciplin: Tumbling
- Bedste individuelle resultat: Bronze ved World Cup, juli 2025
- Mål: VM-medalje inden for syv år
- Træningstid: Op til 18 timer om ugen
- Studie: Økonomi på Aarhus Universitet
Fakta om The World Games
- Hvad: De mindre sportsgrenes svar på OL
- Tidspunkt: Den 7.-17. august
- Sted: Chengdu i Kina
- Hvem: Danmark sender 51 danske atleter i ni sportsgrene, herunder Martin Abildgaard i Tumbling
- Hold øje: Martin Abildgaard skal i aktion søndag d. 10/8
- Sagt om: ”Man skal ikke tage fejl af The World Games, for selv om ikke alle er de største sportsgrene, så tilhører mange af vores atleter verdenseliten inden for deres discipliner. De træner ekstremt seriøst og dedikeret, og jeg ved, at de er stolte over, at de har kvalificeret sig til The World Games. Jeg ønsker dem alle sammen held og lykke,” siger Hans Natorp, formand for Danmarks Idrætsforbund.
- Læs mere