Sportsernæring – Temakursus hos DIF - GymDanmark

Sportsernæring – Temakursus hos DIF

28 okt 2023 kl. 10:00 - 18:00

Få viden om kost- og væskeindtagelsens betydning for trænings- og præstationsevnen

Arrangør Danmarks Idrætsforbund
Sted Dalum Landbrugsskole
Adresse Landbrugsvej 65, 5260 Odense
Tilmeldingsfrist 29. september 2023
Pris kr. 700
Eksternt ID 2333003

Målgruppe

Den primære målgruppe er trænere, der agerer i en talent- og/eller elitekontekst, og arbejder udvikling og præstationsorienteret med sine atleter. En anden målgruppe kan også være trænere der af andre årsager har behov for at vide mere om kostens betydning i relation til sport.

 

  • Formål

    På dette temakursus opnår du som træner viden om kost- og væskeindtagelsens betydning for trænings- og præstationsevnen. Du vil efter kurset være i stand til at estimere daglig energiindtag og daglige energiforbrug, samt i denne forbindelse have kendskab til energibalancen betydning for vægtregulering. Desuden vil du tilegne dig viden om anbefalingerne for indtag af kulhydrater og protein (mængde, type, timing) i forbindelse med træning, præstation og restitution. Yderligere vil du opnå kendskab til tegn på spiseforstyrrelse.

  • Forudsætninger

    Der er ingen krav om træneruddannelsesniveau. Alle kan tilgå kurset.

  • Indhold
    • Udøverens behov for kulhydrat, protein og fedt
    • Estimering af energiforbrug og indtag
    • Træning og hormonspejl
    • Kosttiming
    • Praktiske kostjusteringer
    • Væskeindtag og sammensætning
    • Spiseforstyrrelser
    • Vægtoptimering
  • Udbytte

    Efter kurset kan træneren:

    • Vurdere kulhydrat- og proteinbehov i forhold til specifikke idrætsgrene og målsætninger.
    • Forstå hvad essentielle fedtsyrer er, og forskellen mellem umættede, monoumættede og polyumættede fedtsyrer og kroppens behov for disse.
    • Forstå hvordan kosten påvirker adaptationer i forbindelse med et træningsforløb.
    • Kunne vurdere behovet for indtag af næringsstoffer og væske i trænings- og under konkurrencesituationen.
    • Planlægge kost optimalt i forhold til træning og præstation.
    • Vurdere (beregning) et energibehov.
    • Kunne foretage praktiske kostjusteringer i forhold til målsætning om ændring af kropssammensætning.
    • Forstå hvordan en væskesammensætning skal sammensættes i forhold til forskellige klimaforhold og type af idræt.
    • Kender til forskellige metoder til vurdering af kropssammensætning.
    • Kende typisk risikoadfærd i forbindelse med spiseforstyrrelser og hvordan der skal reageres.
    • Vide hvordan man gennemfører en forsvarlig og effektiv vægtoptimering.
  • Forberedelse

    Du skal forvente forberedelse forud for kurset

Underviser

  • Signe Nørgaard Friis

DIF Diplomtræneruddannelse – obligatorisk valgfri kursus

Udover at være et selvstændigt temakursus, så kan dette kursus også indgå som en del af DIF’s Diplomtræneruddannelse som obligatorisk valgfrit kursus. Det gælder, hvis du er i gang med, har været igennem eller på et tidspunkt ønsker at gennemgå diplomtræneruddannelsen. Læs mere om Diplomtræneruddannelsen og obligatorisk valgfrie kurser her