Jump Smile Projektet - GymDanmark

TeamGym Jump Smile Projektet

Forskningsprojekt om skader og skadesrisikofaktorer i TeamGym

Gymnastik er den næstmest populære foreningssport blandt piger i alderen 10-19 år og den største kvindeidræt i Danmark. På trods af det, så ses der en stor udfordring med at fastholde pigerne i sporten op gennem teenageårene, og blandt de 13-19-årige piger skyldes op til ca. 20% af frafaldet skader.

For at kunne udvikle effektive og specifikke strategier for skadesforebyggelse indenfor gymnastik, er der et stort behov for mere viden om skader, ved at undersøge de skadestyper der opstår, hvor på kroppen de forekommer, samt hvor ofte der opstår skader i gymnastikken.

Viden kan forhindre skader

Udover at beskrive hvilke skader, vi typisk ser i gymnastik, så er der også et behov for at undersøge potentielle risikofaktorer for gymnastikskader. JumpSmile-projektet vil bidrage med essentiel viden til at kunne yde en målrettet og evidensbaseret indsats til at forebygge gymnastikskader. Resultaterne fra dette projekt skal efterfølgende bruges til udvikling af strategier til forebyggelse af skader i gymnastik, samt til planlægning af tilbagevenden til sport efter en gymnastikskade.

Undersøgelsens styrker

Ambitionen med forskningsprojektet er i korte træk:

  • At kortlægge omfanget af skader i dansk TeamGym gymnastik
  • At indsamle data til at kunne udvikle konkrette værktøjer til skadesforebyggelse målrettet gymnaster, trænere og behandlere
  • Hjælpe til planlægningen af tilbagevenden til gymnastik efter en gymnastikskade

Ambitionen er også, at alt denne nye viden skal bidrage til, at gymnaster kan fastholdes i gymnastikken og bevare sociale fællesskaber, hvilke er vigtigt for fysisk og mental sundhed – sport dyrket med et smil på læben.

5 facts om projektet

  • Projektet er et støre Ph.d.-projekt, som løber over de næste 3 år (2021-2024).
  • Projektet styres af Ph.d.-studerende Charlotte Anker-Petersen som er ansat ved Sports Ortopædkirurgisk Forskningscenter på Hvidovre Hospital (SORC-C).
  • Data i projektet indsamles ved hjælp af spørgeskemaer, der spørger tilbage i tiden, samt SMS-spørgsmål, telefoninterviews og kliniske undersøgelser, der forløber over hele gymnastiksæsonen 2021-2022.
  • Projektet vil omfatte ca. 850 gymnaster i alderen 10-30år som deltager ved TeamGym konkurrencer i den nationale Liga eller i Danmarksserien.
  • Gymnasterne inviteres til at deltage gennem kontakt til deres foreninger. Foreningerne der bliver kontaktet, vil i første omgang være foreninger placeret på Sjælland.

7 facts om forskeren bag projektet

Charlotte er Ph.d.-studerende ved Sports Ortopædkirurgisk Forskningscenter på Hvidovre Hospital (SORC-C).

Uddannet og praktiserende idrætsfysioterapeut

Bestyrelsesmedlem i Dance Science Denmark

Ekstern konsulent for Tivolis Balletskole

Tidligere fysioterapeut på den Kongelige Balletskole

Stor erfaring inden for ballet og gymnastik og særligt fokus på børn og unge inden for eliten

Underviser på GymDanmarks Træneruddannelse; GymTræner 2 – Basis – Træningsplanlægning og fysisk træning

Synes du det lyder spændende og vil vide mere om projektet,  kan du kontakte Ph.d.-studerende og projektleder Charlotte Anker-Petersen.

Telefon 20535267 eller mail anne.charlotte.anker-petersen@regionh.dk