Byd flygtninge velkommen - GymDanmark

Byd flygtninge velkommen

Det skal vi da i gang med
Bestyrelsesmedlem i Krumspring, Ditte Risager Rønnest, underviser flygtninge til daglig og hun fik ideen til et integrationshold i foreningen. ”Det skal vi da i gang med”, tænkte Ditte og hun fik hurtigt overbevist resten af bestyrelsen. Efter sæsonstart gik bestyrelsen i gang med at køre foreningen i stilling til at bidrage til det vigtige integrationsarbejde, som flere undersøgelser viser, ligger lige til højrebenet for foreningsidrætten.

Sammen blev de enige om ikke kun at lave ét hold, men at åbne op for et mindre antal flygtningebørn på udvalgte børnehold i foreningen. I første omgang blev de enige om at kunne rumme 25 flygtningebørn i alt – fordelt på seks forskellige børnehold.

Gratis at træne
Gennem sit virke i Venligboerne havde kasserer i Krumspring, Mette Risager Hansen, fået kendskab til Fritidspuljen og hermed tog foreningens tilbud konkret form. Foreningens konkrete tilbud til lokalområdets flygtningefamilier består i at deres børn kan træne kontingentfrit i Krumspring, muliggjort af støtte fra Fritidspuljen.

Det er oven i købet lykkedes foreningen at finde en ung andengenerationsindvandrer, der er læser til lærer, og ham har foreningen ansat som arabisktalende tolk og hjælpetræner på de seks børnehold. Mohammed er netop begyndt og er allerede blevet meget vellidt blandt foreningens danske børn.

Foreningens seks hold med arabisktalende hjælpeinstruktør tæller både forældre-barn-hold og almindelige børnehold, så tilbuddet henvender sig til både de helt små børn på 2 år og til børn på op til godt 8 år. Mette Risager Hansen understreger dog, at alle flygtningebørn, der gerne vil være med på et hold, men som ikke har behov for en arabisktalende tolk, kan tilmelde sig hvilket som helst hold i foreningen. I denne sæson er der mere end 40 hold i alt.

”Og hvis de ikke selv kan finde ud af at søge hos Fritidspuljen, så hjælper vi dem”, siger Mette.

Støtte fra Fritidspuljen
Støtte til kontingent er netop det ene ben, som Fritidspuljen går på. Det andet er støtte til udstyr. Projektkoordinator for Fritidspuljen, Jacob Midtgaard, fortæller, at de ansøgninger som puljen modtager, typisk søger om begge dele, hvilket er helt uproblematisk. ”Vi har desuden blik for at fastholde flygtningene i deres fritidsaktivitet og derfor er støtten ikke en engangsforestilling, men et tilbud om støtte hvert år, så længe ansøger opfylder kravene, naturligvis”, understreger Jacob og forsikrer, at puljen ikke forventes at løbe tør lige med det samme.

De banker ikke selv på
Men én ting er et rigtig godt tilbud, noget andet er om modtageren opdager det. Her er de i Krumspring klar over, at flygtningefamilierne ikke umiddelbart selv finder frem til foreningens tilbud.

Der er altså et ganske vigtigt stykke arbejde med at udbrede kendskabet til tilbuddet blandt lokalområdets flygtninge og her går foreningen ud til daginstitutioner og de forskellige organisationer – herunder Venligboerne – i foreningens lokalområde, der dagligt er i direkte kontakt med flygtningefamilier.

Det er et bevidst valg, at foreningen indtil videre er gået uden om kommunen, da de oplever, at personalet i Københavns kommune har rigeligt med arbejdsopgaver i forvejen. Kommunesamarbejdet er dog også et udvidet fokusområde for Fritidspuljen. Et styrket netværk mellem kommune, foreninger og frivillige bidrager til, at flygtningebørnene og deres forældre får den sociale, kulturelle og sproglige støtte, de har behov for, så børnene fastholdelse i fritids- og foreningslivet.

Fakta om Fritidspuljen
Børn og voksne op til 30 år kan søge om støtte. Kravet er, at man/familien skal være på integrationsydelse eller være et uledsaget barn.

Der kan hentes støtte på op til 1.200 kr. i årligt kontingent.
Der kan hentes støtte på op til 500 kr. til udstyr (om året).

Ansøg ved at udfylde skemaet her https://fritidspuljen.flygtning.dk/ansoegning
Imødekommes ansøgningen udstedes et værdibevis til ansøger, som foreningen indløser hos Fritidspuljen. Behandlingstiden på ansøgninger ligger på omkring 2-3 uger.

Læs mere her https://fritidspuljen.flygtning.dk/

 

Foto: Morten Alhede, Krumspring